Binnenland

Mensensmokkelclub Sea Watch klaagt minister aan, schip ligt aan ketting

23-04-2019 13:32

De non-profit organisatie Sea-Watch heeft een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat omdat het onder Nederlandse vlag varende schip SW3 aan de ketting is gelegd. Begin deze maand bepaalde verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen dat schepen die vluchtelingen redden op bijvoorbeeld de Middellandse Zee binnen een week aan nieuwe veiligheidseisen moeten voldoen.

“Machtsmisbruik”, aldus een woordvoerder van de internationale organisatie. Het was de bedoeling dat SW3 deze maand weer richting het noorden van LibiĆ« zou varen. “Het lijkt erop dat ze ons wil blokkeren.”

Afgelopen september is via een beleidswijziging doorgevoerd dat schepen zoals de SW3, maar ook schepen van bijvoorbeeld Greenpeace en Women on Waves, niet meer onder de wet voor plezierjachten vallen maar een eigen categorie gaan vormen, met onder meer strengere veiligheidseisen. De overgangsperiode is een jaar.

Sea-watch werd begin deze maand onaangenaam verrast door het besluit dat de organisatie binnen een week aan die nieuwe veiligheidseisen moest voldoen. Van Nieuwenhuizen vindt de maatregelen snel nodig omdat de schepen steeds langer grote groepen vluchtelingen aan boord moeten houden. Ze mogen niet meer zo makkelijk ergens aanmeren om drenkelingen van boord te laten. Dat kan grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, aldus de bewindsvrouw.

Het kort geding dient vrijdag in de rechtbank in Den Haag.

(ANP)