Opinie

NRC Handelsblad checkt: SovjetUnie NPO blijkt inderdaad SovjetUnie NPO, u betaalt

23-04-2019 15:36

Frans Klein (VARA), directeur video van de NPO, is hét nieuwe gezicht van graaisocialistisch Nederland. ANP KIPPA KOEN VAN WEEL

“Goedkoop ziet hoe de macht van de netmanagers is gegroeid. ‘Natuurlijk bemoeien ze zich met de inhoud en de vorm van programma’s. Ja, ook met de presentator. Als voorbeeld noemt hij de geschiedenisquiz Van Alle Tijden. Die werd in 2016 gepresenteerd door Joost Karhof. ‘Gijs wilde in 2017 wel verder met het programma, maar niet met de presentator. Dat ben ik toen gaan doen.

Van Beuzekom blijkt persoonlijk programma’s te bedenken, inclusief presentator, externe producent en omroep die het uitzendt. Langs Romeinse wegen – een reisserie met presentator Rick Nieman – is zo tot stand gekomen.

De netmanagers zijn de baas. En controle ontbreekt. Ja, er is een raad van bestuur maar die bemoeit zich niet met individuele programmakeuzes.

Overigens controleert Frans Klein dankzij zijn dubbelfunctie zichzelf: netmanager NPO 1 Klein legt immers verantwoording af aan directeur televisie Klein. Hij en zijn collega-netmanagers zijn voor onbepaalde tijd benoemd.”

Update: de netmanager van NPO 3 is een vrouw (blank) maar naar NPO 3 kijkt niemand dus haar invloed, en te besteden budget, is klein. Desalniettemin bij dezen gerectificeerd: niet alle apparatsjiks in Sovjet NPO zijn babybommermannen.

Kostelijk stukje onderzoeksjournalistiek in het main stream print medium NRC Handelsblad. Het politburo op het mediapark dat NPO heet en al jaren het verwijt krijgt op SovjetUnie-achtige wijze te worden gerund door een klein groepje zichzelf verrijkende vooral ‘Njet!’- roepende apparatsjiks (‘netmanagers’) blijkt inderdaad een politburo dat op SovjetUnie-achtige wijze wordt gerund door zichzelf verrijkende ‘Njet!’-roepende apparatsjiks.

En niet zo’n beetje ook.

De netmanagers en de directeur televisie zijn almachtig en bepalen samen niet alleen wat wanneer op welk net wordt uitgezonden maar ook wie het presenteert, welke gasten er worden geïnterviewd, wat de titel is en zelfs wie het mag produceren. Kortom: de omroepen en programmamakers hebben helemaal niets in de melk te brokkelen en durven ook niets te zeggen uit vrees te worden gezuiverd.

Dat de aantoonbaar beslist niet integere graaisocialistische oud-VARA-baas Frans Klein tegelijk netmanager én directeur televisie is, en hij dus de controleur en eindverantwoordelijke is van het jaarlijkse half miljard euro belastinggeld dat ook naar zijn eigen staatstelevisiekanaal NPO 1 gaat, en hij als eindverantwoordelijke zichzelf toestemming geeft voor het programmeren van televisie op zijn eigen zender, is, eveneens op Sovjet-wijze, geen enkel probleem. De voorzitter van het politburo is ook secretaris van de partij en de voorzitter van het politburo controleert nou eenmaal de secretaris van de partij.

Uiteraard zijn al deze almachtige babyboomers (blank, man) van de immer inclusieve en multiculturele NPO niet democratisch gekozen maar benoemd en kunnen ze hun almacht blijven behouden zolang als ze dat zelf willen.

Wellicht ten overvloede: voor dit totalitaire sovjetbastion van ultiem babyboomeriaans graaisocialisme betaalt u dus 800 miljoen euro belasting per jaar.

Mede namens NRC veel succes gewenst met stemmen op een NPO-kritische partij de eerstvolgende verkiezingen. Hint: daar zijn er maa twee van dus moeilijk kan het niet zijn.

Lees ook: NPO heeft geen probleem met dubieuze brievenbusfirma van tv-directeur Frans Klein

Lees ook: CDA vindt gesjoemel Frans Klein niet kunnen