Politiek

218 gebouwen van Defensie zijn vies, moeten gerenoveerd of erger

25-04-2019 14:44

Meer dan tweehonderd kazernes en andere gebouwen waar militairen gelegerd zijn, moeten worden aangepakt. Daarvan moeten er veertig worden gerenoveerd of moet er nieuwbouw komen, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 128 gebouwen van Defensie grondig moeten worden schoongemaakt. Daar is al mee begonnen. Verder moet het interieur in 167 panden worden vernieuwd en voor veertig onderkomens is (groot) onderhoud nodig. Sommige gebouwen moeten op meerdere aspecten worden aangepakt.

Er zijn geen onveilige kazernes die direct gesloten moeten worden. Wel is de eerste verdieping van een gebouw op het Complex Nieuwe Haven in Den Helder gesloten omdat de vloer was verzakt, aldus staatssecretaris Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn in totaal 295 gebouwen op 48 locaties in Nederland en Duitsland onderzocht. De inventarisatie op de Cariben loopt nog. Voor de aanpak van de gebouwen is in deze kabinetsperiode 100 miljoen euro beschikbaar.

ANP