Binnenland

OM schorst hoofdofficier Marc van Nimwegen na onderzoek over liefdesrelatie met andere hoofdofficier

25-04-2019 11:13

De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens ‘onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens ‘bijzonder pijnlijk’.

Fokkens deed zijn onderzoek naar onder meer de liefdesaffaire op verzoek van het OM, na perspublicaties daarover. Van Nimwegen en Bloos werden vorig jaar al op non-actief gesteld. Bloos zal niet terugkeren in haar functie. Haar buitengewoon verlof wordt verlengd, meldt het OM.

Van Nimwegen en Bloos hebben de integriteitstregels ernstig geschonden door hun liefdesrelatie lang te verzwijgen en erover te liegen tegenover de top van het OM. Van Nimwegen heeft de regels ook met voeten getreden door een zwager aan een leveringsopdracht voor software voor het OM te helpen.

De blootgelegde problematiek, zegt de commissie, kan en mag niet worden beschouwd als een incident. Gebrek aan ‘ethisch leiderschap’ bij het OM heeft geleid tot de problemen.

De commissie heeft ook vastgesteld dat de cultuur bij het OM leidt tot onvrede bij medewerkers. Dat geldt ook voor het ondoorzichtige benoemingsbeleid.

ANP