Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan VVD-leider Mark Rutte

27-04-2019 09:01

Elektronica Deals 2019

Meneer Rutte,

De VVD heeft haar senator Anne-Wil Duthler gisteren opzichtig voor de bus gegooid.

Een maandje voor ze de Eerste Kamer toch al zou verlaten.

Vóór de integriteitscommissie van de VVD (LOL) een onderzoek naar haar dubbele petten had afgerond.

De reden dat de VVD dat onderzoek niet wilde afwachten: de kort geding-rechter vond dat Quote niet ten onrechte had geschreven over de dubbele petten.

Opeens wachtte de VVD het eigen integriteitsonderzoek naar VVD-senator Anne-Wil Duthler niet af, noch een bodemprocedure van VVD-senator Anne-Wil Duthler tegen Quote – opeens begon de VVD rotte appels met bloedspoed uit de mand te gooien.

Althans: deze ene rotte appel.

Uw grote zus Annemarie, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, uw ordinaire neefje Klaas, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, en u straalden opééns daadkracht uit.

Het mooie is: ik heb best een goed geheugen.

In 2009, tien jaar geleden, was ik hoofdredacteur van HP/De Tijd.

Ik plaatste op 14 oktober van dat jaar op de voorpagina een verhaal van onderzoeksjournalist Bart de Koning met de kop ‘De dubbele petten van Anne-Wil Duthler’.

Het intro van dat verhaal luidde: “VVD-senator Anne-Wil Duthler speelt een dubbelrol. Als wetgever controleert ze haar eigen advieswerk én lobbiet ze voor haar eigen adviesbureau. Bovendien, de miljoenenopdracht die Duthler bij het ministerie van Financiën binnenhaalde, werd gegund zonder de verplichte Europese aanbesteding. En dreigt ook nog te mislukken.”

Het toenmalige GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap stelde er op 16 oktober Kamervragen over.

Die werden op 19 november beantwoord door CDA-staatssecretaris van Financiën Jan-Kees de Jager.

En uit het antwoord bleek dat Anne-Wil Duthlers onderneming en de Belastingdienst inderdaad de Europese aanbestedingsregels hadden omzeild, dat er tot dat moment 8,9 miljoen euro was betaald en dat het project inderdaad aan het mislukken was.

Ofwel: in 2009, tien (10!) jaar geleden, was al duidelijk dat de Duthlertjes het geen enkel probleem vonden om Europese aanbestedingsregels te omzeilen teneinde hun zakken te vullen en dat VVD-senator Anne-Wil Duthler in haar rol als VVD-senator haar eigen (rottende) vlees moest keuren.

In 2009 was u al een paar jaar partijleider van de VVD.

U heeft destijds dus kennis kunnen nemen van de kijk van VVD-senator Anne-Wil Duthler op integriteit.

En u liet haar begaan.

In 2009.

In 2010.

In 2011, toen ze werd herverkozen.

In 2012.

In 2013.

In 2014.

In 2015, toen ze werd herverkozen.

In 2016.

In 2017.

In 2018.

En in de eerste vier maanden van 2019.

Ik snap heel goed dat VVD-senator Anne-Wil Duthler gisteren bij Nieuwsuur de vermoorde onschuld zat te spelen.

Als je VVD-partijleider je ondanks duidelijke signalen als een niet door VVD-senator Anne-Wil Duthler aangevochten (!) HP/De Tijd-verhaal tien jaar lang je gewoon je gang laat gaan en je zakken laat vullen, verwacht je niet een maand voor je vertrek alsnog een mes in je rug, terwijl je zaak nog onder de rechter is.

Hoe naïef.

Ze komt gewoon bovenop de stapel mensen in wie u eerst veel te lang uw “volste vertrouwen” uitsprak, maar die u als het uw eigen positie dreigde te raken zonder blikken of blozen voor de bus gooide.

Groet,

JanD