Politiek

Leidinggevende Haags ‘Huis voor de democratie’ ProDemos misbruikte medewerkers

29-04-2019 17:55

Kinderen krijgen in 2015 van ProDemos in de herfstvakantie een rondleiding in de Tweede Kamer in Den Haag. ProDemos organiseert voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar speciale kinderrondleidingen waarbij je de Tweede Kamer door andere ogen ziet. ANP KOEN VAN WEEL

ProDemos, het Haagse instituut dat achter de Stemwijzer zit en rondleidingen over het Binnenhof geeft voor scholieren en toeristen, kampt met een misbruikaffaire. Een leidinggevende heeft misbruik gemaakt van zijn positie om seks af te dwingen bij begeleiders en rondleiders, zo blijkt uit gesprekken van de NOS met zeven betrokkenen.

Ronald van Raak – Kwalijk: Stemwijzers betaald door dubieuze miljardair George Soros

Zijn slachtoffers zijn allemaal mannen. Enkelen zochten contact met de NOS uit onvrede over de afwikkeling van de affaire door de ProDemos-directie. Zij willen uit angst voor represailles anoniem blijven. Er is geen sprake van misbruik van scholieren.

Het misbruik gebeurde de afgelopen jaren veelal na werktijd op kantoor, in zijn werkkamer, op de zolder van het ProDemos-gebouw tegenover de Tweede Kamer of in cafés rondom het Binnenhof, zo blijkt uit de gesprekken. Ook heeft hij zijn ondergeschikten voornamelijk jonge studenten of net afgestudeerden met enige regelmaat cocaïne aangeboden. De jongsten waren rond de 20 jaar oud.

De NOS heeft de 37-jarige leidinggevende in kwestie telefonisch gesproken. “Ik wil er niets over zeggen”, was zijn enige commentaar. Inmiddels is hij ontslagen.