Buitenland

Politie L.A. voorkomt grote islamitische aanslag, ‘vergelding voor Christchurch’

29-04-2019 23:10

Mark Steven Domingo. FBI/Twitter.

Een Amerikaanse oorlogsveteraan, Mark Steven Domingo, die als infanterist diende in Afghanistan, is gearresteerd omdat hij volgens het Openbaar Ministerie bomaanslagen wilde plegen met de bedoeling “veel slachtoffers” te maken. Hij had verschillende doelen op het oog in het zuiden van Californië. Volgens de media ging het onder meer om een bijeenkomst van blanke nationalisten met nazisympathieën in Long Beach.

De FBI hield de 26-jarige man, die zich zou hebben bekeerd tot de islam, al enkele weken in de gaten met een undercoveroperatie via internet en vond het nu tijd in te grijpen om uitvoering van de plannen te voorkomen. “Het onderzoek heeft een eind gemaakt aan een zeer serieuze dreiging door een getrainde militair met oorlogservaring. Hij liet bij herhaling weten het maximale aantal doden te willen veroorzaken”, ze officier van justitie Nick Hanna.

Domingo wilde ‘honderden doden’ veroorzaken en dacht aan een aanslag ‘zoals in Las Vegas’ om ‘maatschappelijke onrust te veroorzaken’. Vorige week kocht hij honderden spijkers die hij wilde gebruiken in spijkerbommen.

De beginnende islamist had zich eerder al uitgesproken voor terreurdaden van ISIS. Hij was in het bezit van ten minste twee semi-automatische vuurwapens en een grendelrepeteergeweer.

Anp/TPO