Sophie in ‘t Veld (D66) noemt stemming in de Tweede Kamer tegen EU-superstaat ‘onnozel’

29-04-2019 14:54

Sophie in 't Veld (D66) in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. ANP JONAS ROOSENS

D66 EP’er Sophie in ‘t Veld noemde zondagavond op Twitter een stemming in de Tweede Kamer van afgelopen week ‘onnozel’. Dat zijn nogal grote woorden vanuit Brussel.

Wat is er aan de hand? Afgelopen week werd onder leiding van de SGP en SP een motie  aangenomen die af wil van de term ever closer union (een steeds hechter verbond) uit het Europees Verdrag; zeg maar de Europese Grondwet.

Bisschop schreef eerder over die motie:

“Overal in Europa neemt de weerstand tegen het afstaan van de nationale soevereiniteit toe. Zelfs voorzitter Tusk van de Europese Raad riep op om de ‘utopische dromen’ op te geven. Daarom wil ik af van de zinsnede over de ‘ever closer union’. Ik ga daarover een motie indienen. Bij de stemming zal dan blijken welke partijen het menens is om de uitdijende macht van Brussel in te perken.”

Uitslag van die volgens In ‘t Veld ‘onnozele’ stemming:

D66, GroenLinks, PvdA en DENK tegen. Voor: Initiatiefnemers SGP en SP aangevuld met Partij voor de Dieren, 50PLUS, VVD, CDA, CU, PVV en Forum voor Democratie. Samen goed voor een meerderheid van 105 zetels.

In ‘t Veld sluit haar epistel op Facebook waar ze middels haar Twitterette naar verwijst als volgt af:

“Laten we het gewoon weer hardop zeggen: we streven naar an ever closer union, naar Europese eenwording. Laten we ook die andere zin uit de Verdragen weer gebruiken: wij Europeanen hebben een gemeenschappelijke lotsbestemming. Samen.”

Nogmaals: 105 kamerleden denken daar dus anders over.