Buitenland

5 en 6 jaar cel voor Nederlandse broers voor kopschoppen ober in Praag

30-04-2019 15:15

De twee broers Armin en Arash N. zijn in Tsjechië veroordeeld tot 5 en 6 jaar cel voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober in Praag. Het Openbaar Ministerie in Tsjechië had tussen de 10 en 18 jaar cel geëist. Als de straf onherroepelijk is, dus als er geen hoger beroep wordt aangetekend, kunnen de mannen hun straf in Nederland uitzitten. Het Tsjechisch OM gaat in hoger beroep.

Lees ook – Gekopschopte Praagse ober wilde ‘ruzie sussen’, eist 100.000 euro schadevergoeding

Armin (29) en Arash (32) waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand.

Volgens de advocaat van de broers is er absoluut geen sprake van poging tot moord of doodslag. Armin en Arash voelden zich volgens hem bedreigd en aangevallen. Ook benadrukt hij dat de ruzie pas escaleerde, toen de manager van het restaurant een van de mannen uit de vriendengroep een duw gaf. “Als hij niet was begonnen, was er niets gebeurd”, aldus de advocaat. Ook een van de Nederlanders die de ruzie juist probeerde te sussen, kreeg een flinke duw.

De op de ruzie toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Nog altijd heeft hij last van zijn verwondingen. Via zijn advocaat heeft hij een schadevergoeding van omgerekend rond de 80.000 euro geëist. De broers hebben hun verontschuldigingen aangeboden aan de ober. Ook is er inmiddels al een geldbedrag van 2000 euro overgemaakt.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. Na de vechtpartij, vertrokken de mannen halsoverkop naar Berlijn om later toch terug te keren naar Praag. Daar werden ze op het vliegveld aangehouden.

De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

ANP/TPO