Politiek

Gemeenteraadslid Sylvana Simons (Bij1) wil dat Amsterdam klimaatnoodtoestand uitroept

30-04-2019 17:49

De Amsterdamse gemeenteraad staat er om bekend dat ze graag Tweede Kamertje speelt. Afgelopen zomer nog riepen GroenLinks, PvdA, DENK en BIJ1 bijvoorbeeld om het hoofd van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD).  Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons gaat nu een stap verder: ze wil dat de hoofdstad een ‘klimaatcrisis’ uitroept. Een spoeddebat dus, volgende week bij voorkeur. Het geeft maar weer eens aan hoe weinig Simons zit op te letten tijdens al die gemeenteraadsvergaderingen in de Stopera. Want Amsterdam heeft allang de klimaatcrisis uitgeroepen. Enkele voorbeelden.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Want kijk nou: het Amsterdamse college trok begin dit jaar 150 miljoen euro uit om de stad vol te gooien met oplaadpalen, zonnepanelen en windmolens, de Amsterdamse kolencentrale Hemweg moet volgend jaar al de deuren sluiten en automobilisten worden de stad uitgepest met extreem hoge parkeertarieven. Beter dat Simons ook eens het Collegeakkoord van Amsterdam – Een nieuwe lente en een nieuw geluid – geschreven door Groen Links, D66, PvdA en SP leest.

Daarin staat dat Amsterdam eerder van het aardgas moet, het liefst al in 2040. Dat is tien jaar eerder dan eerder de bedoeling was. Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren wil het college de bestaande milieuzones uitbreiden naar meer voertuigcategorieën én met strengere normen.

Amsterdam heeft allang de klimaatcrisis uitgeroepen.

De waterspiegel van het IJ stijgt, as we speak, van de tranen van het lachen.