Politiek

Directeur Westerbork heeft geen aangifte van bedreigingen uit ‘Joods extremistische hoek’ gedaan

03-05-2019 08:59

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, heeft geen aangifte gedaan van de bedreigingen die hij ontving uit naar eigen zeggen ‘Joods extremistische hoek‘. Dat zegt hij deze week in een interview met het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) dat vrijdag uitkomt.

Deze week werd bekend dat De Nacht van de Vluchteling dit jaar niet van start gaat vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De organisatie van deze eenmalige editie van Hooghalen naar Groningen heeft de tocht afgelast wegens aanhoudende bedreigingen en intimidaties, meldden de organiserende partijen maandag.

Mulder zegt wel aangifte te zullen doen wanneer de identiteit van de anonieme bedreigers wordt vastgesteld: “Dan kan en ga ik dat zeker doen.”

Hij krabbelt dus enigszins terug. Quote uit NIW:

“Mulder denkt dat de bedreigingen komen ‘uit de hoek van de anti-vluchtelingen’. Om te verduidelijken: “Mensen die elke vluchteling als gelukszoeker beschouwen en daarmee als potentiële terrorist.” Maar, benadrukt hij, ‘bedreigingen hoeven niet alleen fysiek te zijn’. Daarmee doelt Mulder op het op sociale media aangekondigde voornemen de mars vanuit Westerbork tijdens de Nacht van de Vluchteling te verstoren. “Waar dat [dreigement] precies vandaan komt durf ik zo niet te zeggen.” De directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork antwoordt wel stellig op de vraag of er ook dreigementen vanuit de Joodse gemeenschap zijn gekomen: “Ja.” Waarbij Mulder toegeeft dat dit moeilijk te bewijzen is in het geval van fysieke bedreigingen.” 

De directeur van het herinneringscentrum zegt tegen NIW wel ‘ongelukkig’ te zijn over de bewoordingen die de Stichting Vluchteling gebruikte bij de marketing van de ‘pittige maar onvergetelijke ervaring’ die de wandeling – ‘schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt’ – vanuit Westerbork zou zijn.

Ook opmerkelijk, die beschuldiging van Mulder over bedreigingen uit ‘Joods extremistische hoek’ is verdwenen uit het interview met RTV Drenthe.

Gelukkig hebben we de bevestiging van de regionale omroep nog.