Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Voorkeuren binnen Amsterdam precies omgekeerd aan rest van Nederland

05-05-2019 09:45

De verschuivingen van politieke voorkeur zijn deze week klein. Door een daling van de groep “weet niet op welke partij te stemmen” en een afname van het -beperkte- effect van de gebeurtenissen bij FVD, zien we deze week FVD en VVD 1 zetel stijgen en CDA en GroenLinks 1 zetel dalen.

Onze meting (pdf) over de reactie op de voorstellen van de gemeente Amsterdam over het weren van benzine- en dieselauto’s binnen de ring van Amsterdam vanaf 2030 geven twee veelzeggende tabellen over de Nederlandse electorale verhoudingen.

Van de Amsterdammers is 56 procent positief over het plan en 34 procent negatief. Kiezers van GroenLinks, PvdA, D66 en PvdDieren zijn in grote mate positief. Kiezers van VVD, CDA, FVD, PVV en 50PLUS in grote mate negatief. Het soort verschil dat we ook zien bij andere vragen die te maken hebben met klimaat en milieu.

Kiezers van buiten Amsterdam woonachtig reageren volledig anders. Namelijk voor 27 procent positief en 57 procent negatief op het plan. Dat verschil komt met name door het complete verschil in samenstelling van het electoraat in Amsterdam en buiten Amsterdam.

De vier eerstgenoemde partijen scoorden bij PS2019 in Amsterdam namelijk 57 procent en de laatstgenoemde vijf partijen 27 procent. Maar in de rest van Nederland zijn die scores volledig andersom: 31 procent : 50 procent!

Ten slotte treft u ons eerste onderzoek aan in de aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei a.s. De gedifferentieerde opkomst per partij zal daar -net zoals bij eerdere verkiezingen voor het Europees Parlement- een grote rol spelen bij de uitslag.

Een belangrijke extra factor echter is de kandidatuur van Frans Timmermans voor de PvdA. Zeker bij potentiële kiezers van GroenLinks, D66, SP en Partij voor de Dieren, is de PvdA hierdoor een kansrijk alternatief.

De zichtbaarheid van de verschillende lijsttrekkers de komende 2,5 week zal nog een behoorlijk effect kunnen hebben op de opkomst en het stemgedrag op 23 mei.

Nu staan FVD en PvdA met 21 procent bovenaan voor wat betreft “kans om te stemmen”. Maar welk deel daarvan echt zal opkomen en die partij gaat stemmen dat wordt in de komende tijd pas beslist.

Met de belangrijke vraag of de FVD-kiezers wel in dezelfde mate gaan opkomen als de kiezers van andere partijen die kans hebben de grootste te worden, zoals VVD, CDA en PvdA. Over 2 weken zullen we met een prognose komen.