Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sophie in ‘t Veld

07-05-2019 09:01

Moederdag 2019

Mevrouw In ’t Veld,

U bent natuurlijk geen dief.

U heeft gewoon handig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die werden geboden.

De afgelopen vijftien jaar kreeg u als europarlementariër namens D66 grofweg zo’n 1.500.000 euro aan ‘salaris’, zo’n 750.000 euro aan vaste onkostenvergoedingen en zo’n 400.000 euro aan presentiegeld om uw extra verblijfkosten in Brussel (en Straatsburg) te dekken.

Terwijl u in Brussel woonde.

Maar omdat de graaiers in het Europees Parlement hebben afgesproken dat u voor die 750.000 en die 400.000 euro geen verantwoording hoeft af te leggen, heeft u geen enkele wet overtreden toen u ook de vergoeding hield die bestemd was voor hotelkosten op vergaderdagen in Brussel.

Terwijl u in Brussel woonde.

Dat u de afgelopen vijftien jaar 2.650.000 euro binnen harkte en als ingezetene van België over het salarisdeel slechts 25 procent inkomstenbelasting betaalde, is dus juridisch in de haak.

U bent geen dief.

U bent wel een ordinaire zakkenvuller.

En uit het feit dat u de tegenaanval koos toen HP/De Tijd dit onthulde, blijkt dat u niet alleen een ordinaire zakkenvuller bent, maar ook nog eentje met een slecht karakter.

Hopelijk gaat uw partijleider Rob Jetten, als-ie klaar is met het tellen van de bloemen en de bijtjes, ook nog iets vinden van deze zoveelste postume dolk in de rug van D66-oprichter Hans van Mierlo.

Al is de kans groter dat Robbieboy vandaag weer wat larmoyants twittert over het feit dat-ie niet meer met zijn vriend hand in hand over straat kan, zonder de oorzaak daarvan te benoemen.

En dat hij denkt dat uw zakkenvullerij op kosten van de belastingbetaler wel over waait.

Net als Jesse Klaver van GroenLinks dat doet over de #MeToo-affaires die duidelijk maken dat de top van zijn partij (Tweede Kamerleden, Eerste Kamerleden, voorlichters, wethouders) er nogal een dubbele moraal op nahoudt als het om misbruik van jonge vrouwen en zelfs meisjes gaat.

Ik zou er niet op rekenen.

Groet,

JanD

PS. Als het geld dan toch tegen de plinten klotst bij u thuis in Brussel: be my guest… ;-)