Media & TV

Facebook censureert vrolijk iedereen helemaal kapot: ‘Russische’ accounts gesloopt, want ‘Russisch’

07-05-2019 17:34

Facebook heeft meer dan honderd accounts en pagina’s verwijderd, omdat Rusland die zou gebruiken voor ‘beïnvloeding’ en het verspreiden van ‘desinformatie’. “Gecoördineerd niet-authentiek gedrag”, noemt Facebook dat.

Het gaat om 97 accounts, pagina’s en groepen die zich richtten op Oekraïne. Ze plaatsten berichten over Russische, Oekraïense en Europese politiek en over de militaire conflicten in Oekraïne en Syrië. Volgens Facebook waren er banden met accounts die in maart verwijderd waren. Toen blokkeerde Facebook meer dan 1900 Russische accounts, pagina’s en groepen.

Het is onduidelijk of de geplaatste ‘berichten’ wel of niet klopten. Het lijkt er echter op dat dit er ook niet toe doet: als het Russisch is en berichten plaatst over Oekraïne en Syrië is het blijkbaar per definitie fout. Hoe het plaatsen van ‘berichten’ op een berichtensite als Facebook precies ‘beïnvloeding’ is blijft volstrekt onduidelijk.

Facebook blokkeerde nu ook 21 accounts en pagina’s op Facebook zelf en op dochter Instagram. Die richtten zich op Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Oekraïne, Estland, Letland en Litouwen. Ze schreven onder meer over immigratie en de NAVO.

Over immigratie en de NAVO schrijven is dus automatisch al verdacht. Wij gaan er voor het gemak maar even van uit dat artikelen die pro-NAVO en pro-immigratie zijn wel gewoon online mogen blijven en dan, op magische wijze, ineens geen ‘beïnvloeding’ en ‘desinformatie’ zijn.

Anp/TPO