Regio

Censuur – Apeldoorns wijkblad mag niet meer schrijven over asielzoekerscentrum

09-05-2019 11:23

Het Apeldoornse wijkblad De Wijkkijker zit sinds deze week zonder redactie. Alle tien redacteuren zijn opgestapt nadat zij een verbod kregen om te schrijven over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Dat schrijft het AD donderdag.

De wijkraad Osseveld-Woudhuis, de financier van het blad, heeft verordonneert om geen artikelen meer te wijden aan het nog te bouwen asielzoekerscentrum aan de Deventerstraat. Dat moet vanaf eind dit jaar plaats gaan bieden aan maximaal 600 asielzoekers.

De censuur is de redactie compleet in het verkeerde keelgat geschoten, vertelt redacteur Gert-Jan Tamboer namens de redactie aan de krant. “De Wijkkijker komt al 27 jaar uit zonder sturing op de inhoud vanuit de wijkraad. Wij vinden dat dit zo moet blijven.”Waarom de redactie niet meer over het azc mag schrijven is Tamboer en zijn mede-redacteuren een raadsel. “We krijgen alleen te horen dat de wens bestaat om even niet meer te schrijven over het azc.” De redactie vermoedt dat de gemeente Apeldoorn hier achter zit.

De gemeente ontkent.