Marketing

BDSM is niet extreem maar atypisch

12-05-2019 16:57

DAVID MCNEW/AFP

We kennen allemaal de term bdsm, of hebben deze wel eens gehoord. Maar lang niet iedereen weet ook wat die term daadwerkelijk inhoudt. BDSM is een afkorting van de begrippen Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). De term bdsm kan op meerdere manieren bekeken worden, het kan een levensstijl, seksuele voorkeur of geaardheid zijn. Over deze affiniteit met wat vaak kinky seks genoemd wordt bestaan veel vooroordelen. Wat niet alleen bij sociaal contact merkbaar is, maar ook bij bijvoorbeeld artsen of andere zorgverleners.

En hoewel het taboe op bdsm zeker iets is afgenomen door de jaren heen is het voor velen nog altijd iets dat gezien wordt als extreem, afwijkend of zelfs ziekelijk. Maar hoewel het zeker enigszins afwijkend is te noemen – aangezien zo rond de drie procent van de Nederlanders zich er mee bezig houdt – is het niet perse extreem of ziekelijk. Beter kan men spreken van een atypische seksuele voorkeur, parafilie ook wel genaamd. Alleen wanneer er lijdensdruk is of het beperkingen bij de betrokkenen en/of anderen veroorzaakt krijgt dit het karakter van een stoornis. Iets dat uiteindelijk ook geldt voor ziekelijk doorslaan in meer reguliere vormen van seks.

Voor veel mensen die into bdsm zijn is het een levensstijl; de naam wordt door velen als geuzennaam gedragen. Hier zit ook een subcultuur aan verbonden met de daarbij behorende sociale structuren. Voor veel mensen die aan bdsm doen voelt het delen van hun voorkeur annex geaardheid als een ‘coming out‘ net als bij homo’s en lesbiennes.

Een ander onderdeel van bdsm dat velen afschrikt is het gebruik van allerlei seksuele speeltjes en instrumenten. Het gemiddelde stelletje heeft vaak wel een dildo of vibrator in huis, maar een stel ball gags of een penisplug zal menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Toch is het intermenselijke contact uiteindelijk niet heel verschillend van regulier seksueel contact tussen mensen. Het is een spel waar beiden met plezier aan deelnemen, maar bij bdsm moet je wat meer afspraken maken om te garanderen dat geen schade optreedt, fysiek of mentaal. Aangezien een groot onderdeel van bdsm bestaat uit het uit handen geven van de controle en het opzoeken van pijn is het belangrijk dat stelletjes zeer duidelijke grenzen afpreken die meestal met codewoorden worden gecommuniceerd. Omdat onderdeel van het spel kan zijn dat je zegt dat je iets niet wil of dat je wil dat het stopt kan het lastig zijn om te weten wat iemand bedoelt. Dan werkt een apart woord dat je normaal niet snel in de mond zal nemen beter.