Opinie

Propagandakanaal NOS pusht GroenLinks-dram-agenda over sociaal leenstelsel studenten

13-05-2019 14:58

Update: nope, toeval bestaat echt niet

“Twintigers beginnen steeds later aan de mijlpalen die bij hun levensfase horen, meldt het CBS. Ze kopen minder snel een huis, krijgen later een partner en zijn ouder als ze aan kinderen beginnen.”

Keurige statistische feiten van het CBS: de huidige generatie dramsneeuwvlokje gedraagt zich als een generatie dramsneeuwvlokjes dus beginnen ze steeds later aan dingen die normale volwassen mensen in een normale generatie wel gewoon doen. Zoals niet meer thuis wonen, aan het werk gaan en realistisch denken.

Maar voor de propagandistische NOS is dat natuurlijk lang niet voldoende voor een nieuwsbericht. Daar moet een linkse duiding bij. Het debat moet worden gestuurd. De mening van de burger moet worden geprogrammeerd. Nederlanders moeten in één en dezelfde richting denken, en wel de linkse richting. Indoctrinatie wordt in dit land niet voor niks zo ruim gesubsidieerd

Enter de ‘deskundige’. Lees: iemand waarvan de NOS-redacteur op voorhand al weet wat hij gaat zeggen en dus of die expertise wel in de ideologische NOS-agenda past. Hier komt ‘demograaf’ Aart Liefbroer, op uitnodiging van de NOS (die hebben er maarliefst twee artikelen voor gemaakt, de juiste mening kun je immers niet genoeg ruimte geven):

“Het is een ontwikkeling die grote maatschappelijke gevolgen kan hebben.”

OEI! Grote! Maatschappelijke! Gevolgen! Net als de opwarming van de aarde en de groei van het populisme in Europa! Het licht gaat uit! U BENT GEWAARSCHUWD BURGER! Het is ook wel zo handig om dit aan het begin van het artikel te doen, immers, zonder emotie op te wekken is propaganda geen effectieve propaganda.

(Spoiler: dit is de enige(!) ‘deskundige’ die in dit NOS-artikel aan het woord komt. Andere deskundigen, met andere meningen, tegenovergestelde meningen, ook aan het woord laten zou namelijk wel eens kunnen betekenen dat er objectief en gebalanceerd maar feitelijk verslag wordt gedaan. En dat moeten we natuurlijk beslist niet hebben in agendagestuurde (Groen)-linkse fopjournalistiek (ook wel ‘desinformatie’ genoemd maar dat is alleen als de Russen het doen) die wordt gesubsidieerd door belastingbetalers. Nee, één deskundige aan het woord laten is, kennelijk, niet gewoon ook maar een mening van ook maar gewoon een persoon, maar De Wetenschappelijke Waarheid. De NOS heeft verder geen expertise nodig.)

De NOS propagandakaravaan trekt verder:

“Jongvolwassenen zeggen zelf dat ze zich vooral zorgen maken over hun financiële situatie, vanwege hun studieschuld of hogere huurprijzen. Tegelijkertijd zeggen ze dat zijzelf en hun generatiegenoten hoge eisen stellen aan een baan, huis of partner.”

Aha! Daar zijn ze alweer! Slachtoffers! Typisch millennials, ze vinden vooral van zichzelf dat ze enorme zorgen hebben en dat ze ‘hoge eisen stellen’. Daaraan moeten anderen zich vervolgens aanpassen.

Let ook goed op die bijzin: ‘Vanwege hun studieschuld’. Dit komt vaker terug, het is duidelijk dat hierop de nadruk moet worden gelegd. Waarom lezen we in de volgende alinea’s:

“Door bijvoorbeeld de invoering van het sociale leenstelsel zijn twintigers er de afgelopen tien jaar financieel op achteruit gegaan. Sinds het afschaffen van de studiebeurs gaan jongeren bijvoorbeeld minder snel op kamers.”

Kijk kijk. Het gaat dus vooral kut met die millennials, die arme slachtoffers, vanwege de beroerde ‘financiële situatie’. En dat is, zo kunnen we concluderen, vooral de schuld van ‘het sociale leenstelsel/afschaffen studiebeurs’. Dus niet van millennials zelf. Dat nooit. It’s the economy stupid!

Nu bent u misschien nog niet helemaal overtuigd van wat een gruwelijke, mensonterende marteling deze beroerde ‘financiële situatie’ van onze huiliehuilie-sneeuwvlokjesgeneratie in de praktijk is, maar daarvoor heeft de NOS nu dus mooi die ene(!) deskundige. Die deskundige is weliswaar demograaf, maar een beetje demograaf heeft ook verstand van psychologie en financiële situaties in het algemeen. Lees maar:

“Door hun financiële situatie kunnen ze zich soms dus ook gewoon niet binden, zegt demograaf Liefbroer. Uit onderzoek blijkt volgens de demograaf dat mensen zonder vaste partner op de lange termijn gemiddeld minder gelukkig en minder gezond zijn.”

Jaja mensen, demografie is geen klein wetenschappelijk terrein blijkt maar weer. Een echte demograaf weet wel wat ‘geluk’ en ‘gezond’ precies betekent. In elk geval wel als ‘ie de juiste antwoorden voor de juiste conclusie in een NOS-desinformatie-artikel moet geven:

“Ze zijn opgevoed met het idee dat de wereld aan hun voeten ligt en ze die alleen nog maar hoeven te veroveren. Als dat door de economische situatie niet lukt, kan dat een gevoel van falen geven. Dat is psychologisch gezien natuurlijk niet heel erg gezond.”

PSYCHOLOGISCH GEZIEN NIET HEEL ERG GEZOND! Guttegut. Die arme millennials toch. De wereld blijkt, goddomme, helemaal niet aan hun voeten te liggen (surprise, surprise!) dus nu falen ze. Ja, dat is in principe vragen om zelfbeschadiging, zelfmoord en het willekeurig neersteken van hondenuitlaters in parken en op heides.

Een hele generatie, geestelijk aan de afgrond, de geschiedenis zal over ons oordelen! Maar let wel: dit is allemaal de schuld van ‘de economische situatie’. Niet de schuld van de sneeuwvlokjes zelf. Of hun ouders. Of hun stupide mede-millennials in hun dichtgetikte verstikkende conformistenwereldje. Of van, noem eens wat raars, een betuttelende en pamperende semi-socialistische overheid die vooral iedereen wil aanleren dat je zelf helemaal niets hoeft te doen want het komt toch wel aanwaaien en anders is er wel een vangnet. Met daaronder een vangnet. En daaronder een vangnet. Ad infinitum. (Je zou haast denken: hebben die millennials niet gewoon te vaak artikelen van de NOS gelezen dat ze nu pas worden geconfronteerd met een onprettige realiteit die ze al jaren en jaren geleden hadden kunnen zien aankomen?)

Hoe dan ook, het is de schuld van de ‘economische situatie’. De ‘economie’ draagt, op magische wijze, verantwoordelijkheid voor het psychisch leed van een verzameling volwassen individuen. Dus niet het individu zelf. Hell no! Dat nooit! Het individu zelf is hulpeloos slachtoffer. Altijd.

U raadt nooit hoe deze problemen kunnen worden opgelost. Oh, u raadt het wel. Door de economische situatie te verbeteren! Bij de NOS is dit, uiteraard, hetzelfde als ‘het sociale zekerheidsstelsel anders inrichten’. Het staat er écht. (En dat wordt nota bene gezegd door een CBS-medewerker. Wij maar denken dat het CBS zich uitsluitend bezighoudt met de kale droge cijfers, maar nee, ze blijken bij het CBS ook verstand te hebben van oorzaken en oplossingen, het lijkt potdorie wel een politieke organisatie.) Niet talent, werk, banen, creativiteit, het ontplooien van het individu, gewoon een keer zelf je veters leren strikken en je eigen boterhammetje leren smeren en eindelijk eens ophouden met dat eeuwige slachtoffergejammer en dat voortdurende narcistische zelfmedelijden verandert je economische situatie, nee, dat doet de overheid. Door ‘het sociale zekerheidsstelsel anders in te richten’.

Oftewel: gratis geld voor iedereen. Heil Rutger Bregman, Venezuela, Cuba en Noord-Korea!

“In Scandinavische landen is het sociale zekerheidsstelsel zo ingericht dat jongvolwassenen makkelijker op eigen benen kunnen gaan staan.”

Ah, daar zijn de Grote Socialistische Gidslanden alweer. Duurde nog lang. Van Vikingen via Nils Holgerson en Lego naar eeuwig voorbeeld voor laf en gratuit dramsocialisme, het is maar goed dat er in landen als Zweden verder eigenlijk geen problemen zijn met de samenleving en ze in Denemarken uit arren moede de sociaal-democratie dan maar hebben omgebouwd naar PVV-light (terecht) anders zou je nog gaan denken dat die Scandinavische gidslanden in de praktijk alles behalve gidslanden zijn.

We weten inmiddels wat de problemen zijn voor generation wuss (‘grote maatschappelijke gevolgen’ door ‘psychische’ problemen), waar dat precies door komt (de ‘economische situatie’) en hoe dat moet worden opgelost (de bestorming van het  Winterpaleis en het onteigenen van grond enzo). Maar het is hier Nederland, geen Scandinavië (godzijdank), dus hoe lossen we volgens de linkse NOS-propagandisten dan in Nederland, het liefst morgen al, de problemen op?

De Demograaf Die Alles Weet geeft het enorm verrassende antwoord:

“Demograaf Liefbroer vindt dat er ook in Nederland meer aandacht zou moeten zijn voor de situatie van jongeren. “We zijn heel druk bezig met de pensioenleeftijd. Dat is ook belangrijk, maar is er minder aandacht voor de situatie van jongeren.”

Hmmmm, eens kijken…als de ‘economische situatie’ van MAX-kijkers vooral draait om het pensioen om welke ‘economische situatie’ draait het dan bij twintigers, zeg maar de groep die massaal studeert? Even kijken welk belangrijk concept we inmiddels via klassieke propagandatechnieken door het lezen van dit NOS-artikel subliminaal in ons onbewuste geprogrammeerd hebben gekregen…ah, dat moet natuurlijk STUDIESCHULD zijn!

Nouja zeg, komt dat even mooi uit. Heel toevallig, maar dat is echt toeval hoor, is GroenLinks nét bezig met het openen van een nieuw front tegen…het sociale leenstelsel! Het is bijna alsof dit objectieve en journalistiek zeer gebalanceerde NOS-artikel is afgestemd op het nieuwe agendapunt van GroenLinks!

Wat. Een. Mooie. Toevalligheid. Toch. Weer.

I mean, what are the odds? Dat uitgerekend op het moment dat een door millennials (en de journalistiek) massaal bewierookte politieke partij letterlijk laat weten van het ‘verrotte systeem’ studieleenstelsel af te willen, het CBS spontaan doorkomt met statistiek over precies die generatie millennials waaruit blijkt dat die generatie gillend op weg is naar de rand van de afgrond tenzij hun ‘economische situatie’ op slag verbetert zoals, aldus het CBS zelf, ‘in Scandinavische landen’ (die heilstaatgidslanden), wat als vanzelf zal gaan als ‘het sociale leenstelsel’ is afgeschaft want dan hebben de sneeuwvlokjes in hun safe space weer veel meer ruimte om leuke dingen te doen en ervaren ze minder stress ofzoiets, waarover de NOS dan kan schrijven door het aan het woord laten van welgeteld één deskundige die over zijn eigen vakgebied niet al te veel heeft te zeggen maar gelukkig wel alles weet van psychologie, geluk en gezondheid?

Nee, dat kan alleen maar toeval zijn. En het is beslist geen verdienste van de NOS om dit allemaal zo te framen en zo te pushen dat vooral GroenLinks daar heel veel garen bij spint. Echt niet hoor. Allemaal toeval! Want in Nederland bestaat geen agendajournalistiek, het is heus niet zo dat dingen onderling soms op elkaar worden afgestemd. Ben je mal! Dat gebeurt alleen in bananenrepublieken. Objectief, onafhankelijk, professioneel, gebalanceerd, door en door betrouwbaar. De NOS ten voeten uit. Met zulke kritische kwaliteitsjournalistiek heb je eigenlijk geen internet met alternatieve media meer nodig.

Het is maar goed dat die NOS niet wordt gefinancierd door een overheid, anders zou je nog eens gaan denken dat politieke beïnvloeding een rol speelt bij nieuwsselectie en de vorm waarin dit nieuws wordt gepresenteerd.

Waarvan wederom akte.