In minder dan één jaar tijd 30 incidenten met statushouders in Amsterdam die in de buurt van studenten wonen

14-05-2019 18:17

In Amsterdam hebben zich tussen juni 2018 en nu dertig incidenten voorgedaan met statushouders die tussen studenten in nieuwbouwprojecten wonen. Dat schrijven burgemeester Femke Halsema en integratiewethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) dinsdag aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Het gaat om incidenten van zeer diverse aard: van overlast tot diefstal maar ook insluiping, geweldsincidenten en grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke bewoners. Er is ook een aantal suïcidepogingen bekend.

Uit de brief:

“In totaal heeft het college sinds juni 2018 kennisgenomen van ca. 30 incidenten en meldingen van overlast op de tijdelijke nieuwbouwprojecten. Hierbij waren naar inschatting 25 statushouders betrokken.”

Volgens het hoofdstedelijk College is de oorzaak ‘achterliggende persoonlijke problematiek, verschillende leefstijlen of bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik. Aanvullende complicatie hierbij is dat statushouders vaak geen netwerk hebben om op terug te vallen’.

Maar geen zorgen, schrijven Halsema en Groot Wassink:

“Er wordt aanbod op maat ontwikkeld voor mannelijke statushouders over de omgang met vrouwen. Er wordt ook empowerment-training aangeboden aan vrouwelijke bewoners (zowel statushouders als studenten en jongeren).”

De Amsterdamse VVD wil dat de gemeente maatregelen treft.

Instant-update – Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga op haar beurt: