Doneer aan TPO
 

Korpschef politie: ‘Drugsgebruikers moeten zich bewust worden van criminaliteit die ze in stand houden’

'Pilletje slikken lijkt onschuldig, maar criminaliteit die meekomt is dat niet'

Door: , 15:08, 15 mei 2019
Nationale Politie Korpschef Erik Akerboom. ANP BAS CZERWINSKI

'Pilletje slikken lijkt onschuldig, maar criminaliteit die meekomt is dat niet'

Het Nederlandse publiek moet ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld, veel belangrijker gaan vinden. “Het moet voor de samenleving prioriteit worden. We vinden het niet erg genoeg”, zei korpschef Erik Akerboom woensdag bij de presentatie van de jaarverantwoording over 2018.

Ondermijning kan bijvoorbeeld betrekking hebben op motorbendes, georganiseerde criminaliteit in de hennepteelt of cocaïnesmokkel via de havens. “Het is in Nederland heel normaal dat mensen op een dancefeest een pilletje gebruiken. Dat lijkt onschuldig, maar de criminaliteit die meekomt is dat niet. Gebruikers zouden zich meer bewust moeten zijn van de wereld die ze in stand houden.”

Hoewel de geregistreerde criminaliteit opnieuw is gedaald, waarschuwt de politie voor een stijging. Het aantal misdrijven was vorig jaar vrijwel gelijk aan dat van 2017, in de laatste drie maanden zelfs iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Akerboom herhaalde het voornemen om 17.000 nieuwe politiemensen te rekruteren die agenten gaan vervangen die de komende jaren met pensioen gaan. De 291 miljoen euro extra die minister Ferd Grapperhaus vorig jaar toezegde, moet vooral gaan naar de versterking van de opsporing, politie in de wijk, bestrijding van digitale criminaliteit en de internationale aspecten van veiligheidsvraagstukken.

Anp

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace