Reportage

Chris Aalberts – Met Derk Jan Eppink is een avondje Forum voor Democratie heel anders dan met Thierry Baudet

18-05-2019 11:59

Wil Forum voor Democratie (FvD) de Europese verkiezingen winnen? Die vraag dringt zich op nu de partij nauwelijks campagne lijkt te voeren voor de verkiezingen van aanstaande donderdag. Bij de Provinciale Statenverkiezingen trok een hele stoet van FvD-politici van de ene naar de andere schouwburg, maar bij de Europese verkiezingen is er niets wat hierop lijkt. Derk Jan Eppink gaat een paar kleine zaaltjes af in provinciesteden als Emmen en Hengelo. Deze vrijdag staat hij in Gouda. De zaal is klein en er zit hooguit een man of honderd. Een nogal schril contrast met wat we van FvD gewend zijn.

Michiel Hoogeveen neemt het woord. Hij zit als nummer negen tot zijn eigen schrik in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Voor het Europees Parlement staat hij op nummer vijf en is dus om meerdere redenen zeer kansrijk. Hoogeveen legt op een vreemde manier uit waarom dit zo’n kleine bijeenkomst is. Er is expres voor kleine zalen gekozen omdat men ‘town hall meetings’ wilde met interactie. Dat zou op zich natuurlijk best zo kunnen zijn, maar het is waarschijnlijker dat de FvD-aanhang massaal gaapt bij het Europees Parlement en al helemaal nergens voor te porren is als Thierry Baudet geen acte de présence geeft.

FvD-lijsttrekker Derk Jan Eppink praat ruim twintig minuten. Hij heet uw verslaggever welkom en blijkt ook zijn stukken te lezen. Bij het BNR-debat van donderdag moest Eppink eerder weg en daarna was er meteen geen debat meer, schreef uw verslaggever. Eppink ziet daarin – terecht – het bewijs dat hij tegenspraak brengt. Hij vertelt dat het Marrakesh-immigratiepact nu al gevolgen lijkt te krijgen. Ook gaat het volgens hem veel te strenge Europese klimaatbeleid de burger heel veel geld kosten. De burger mag straks niks meer en dat vindt FvD maar niks.

Eppink is een gezellige praatjesmaker. Hij vertelt dat hij in Straatsburg was en daar de voormalig fractievoorzitter van de Groenen uit het Europees Parlement in een restaurant aantrof. Mevrouw Harms zat een hele dikke biefstuk te eten. Ze voelde zich duidelijk betrapt door Eppink want ze had wel een hele week van die biefstuk kunnen genieten. Gewone burgers echter, zo meldt Eppink, mogen straks helemaal geen biefstuk meer als het aan het klimaatbeleid ligt, vliegen wordt bovendien onbetaalbaar gemaakt voor lage inkomens en of er nog wel gedoucht mag worden is ook nog maar de vraag.

Bij Eppink horen we de conservatieve inborst van in ieder geval een deel van FvD. Klimaatspijbelen, daar moet hij niets van hebben want kinderen moeten gewoon naar school. Kinderen moet optimisme aangeleerd worden en niet dat de wereld vergaat. Het is volgens Eppink heel slecht dat een zestienjarig meisje wordt misbruikt door ‘de groene kerk’. Greta Thunberg sprak het Europees Parlement toe en Eppink zag GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout op de eerste rij zitten snikken. In plaats van klimaatspijbelen moeten kinderen geschiedenis leren, zodat ze voortaan snappen waar de boot op de FvD-plakkaten naar verwijst.

Zo gaat het nog een tijdje door. Sigrid Kaag geeft geld voor klimaatbeleid in Afrika maar dat geld is kwijtgeraakt, vertelt Eppink. Paul Tang van de PvdA heeft niet in het Nederlands belang gehandeld door ervoor te zorgen dat we nu geregistreerd staan als belastingparadijs. Israël moet onvoorwaardelijk worden gesteund. Eppink wil samenwerken met gelijkgezinde fracties in het Europees Parlement om echte oppositie te voeren, waaronder de partij van Matteo Salvini uit Italië, die momenteel nog samenwerkt met de PVV. Dat laatste vertelt Eppink er niet bij.

Het ene na het andere onderwerp komt aan bod, het publiek stelt vragen, soms wordt er wat gelachen en af en toe is er applaus. Hier valt vooral het gematigd-conservatieve profiel van Eppink op. Een paar mensen uit het publiek refereren vaagjes aan ‘een groter plan’, bijvoorbeeld op het gebied van migratie, maar Eppink praat daar telkens omheen. Bij complottheorieën voelt hij zich duidelijk niet thuis. Ook als een man roept dat de pers aangepakt moet worden houdt Eppink afstand: er moeten gewoon nieuwe kanalen komen naast de bestaande. FvD heeft al een studio gebouwd. Ook de Nexit is hier niet echt aan de orde: deze Baudet-wens wordt hier ingebed in een verhaal dat de transferunie ons veel geld gaat kosten en dat het goed is de burger daarover te consulteren.

Dit is de avond waarop FvD-partijleider Thierry Baudet op Twitter een video van de identitaire beweging deelt. Dezelfde avond zitten VVD-achtige conservatieven in Gouda naar de keurige Eppink te luisteren.  Terwijl Eppink FvD een keurig imago geeft, doet Baudet het omgekeerde. Zo dwalen de gedachten deze avond af naar de gewezen partijprominent Henk Otten, die net als Eppink een rechts-conservatief verhaal voor FvD in petto had, de partij netjes wilde houden en echt iets wilde bereiken. Een man die Baudet op dit soort avonden zou zeggen dat hij de boel niet moet verkloten.