Doneer aan TPO
 

Iedereen een junkie: tientallen verslaafden aan het opiaat oxycodon

Ook uw oma en de buurman, RTL schetst blinde paniek bij verslavingsklinieken

Door: , 10:59, 18 mei 2019
Verpakkingen van het pijnstillend opiaat Oxycodon. Artsen waarschuwen voor het groeiend aantal verslaafden aan de pijnstiller. ANP ROB ENGELAAR

Ook uw oma en de buurman, RTL schetst blinde paniek bij verslavingsklinieken

Verslavingszorginstellingen door het hele land zien steeds meer oxycodongebruikers. Het gaat om tientallen verslaafden per maand, terwijl het een paar jaar geleden om maar een paar oxycodonverslaafden per jaar ging. Dit concludeert RTL Nieuws na een rondgang langs grote klinieken.

Dat oxycodongebruikers in de verslavingszorg belanden is nieuw, aldus RTL. De zware pijnstiller wordt de laatste jaren steeds makkelijker meegegeven door huisartsen en specialisten. Het helpt goed tegen de pijn, maar onschuldig is het niet. Oxycodon is een opioïde en lijkt op heroïne. Langdurige gebruikers kunnen er verslaafd aan raken.

Verslavingsarts Thomas Knuijver van Iriszorg behandelt nu zo’n vijftig oxycodonverslaafden. Een paar jaar geleden zag hij maar heel af en toe iemand die van oxycodon moest afkicken. Knuijver: “We hebben de laatste jaren andere nieuwe middelen gezien, zoals GHB. Maar dit gaat daar ver aan voorbij. We zien echt het vijfvoudige aan patiënten voor oxycodon.”

(ANP)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace