Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

21-05-2019 09:01

Beste Jesse,

Terwijl jij gisteren in eendrachtige samenwerking met andere linkse partijen en een ordinaire schreeuwlelijk van de VVD een wanhopige aanval deed op Thierry Baudet vanwege een essay over het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq, gebeurde er in Den Haag nog iets.

Het Haagse Stadspartij-raadslid Fatima Faïd diende een aantal raadsvragen over #MeToo in bij het college van burgemeester en wethouders.

Die gingen over de recente aanstelling door GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren van Peter S., de voorlichter die vorig jaar bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks was ontslagen omdat hij een stagiaire had aangerand en midden in de nacht zonder geld in de stad had achtergelaten.

Mevrouw Faïd wil onder meer graag weten welke rol GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren precies heeft gespeeld bij de aanstelling van haar nieuwe voorlichter, die tijdens haar periode als GroenLinks-Kamerlid ook haar voorlichter was. Heeft ze ‘m zelf benaderd voor de baan? Heeft ze iemand anders hem laten benaderen?

Mevrouw Faïd wil ook weten of het klopt dat GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren een actieve rol heeft gespeeld bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor Peter S. En of het sowieso klopt dat de voorlichter heeft onderhandeld (sic) over die VOG.

Verder vraagt mevrouw Faïd of het college van burgemeester en wethouders zich wel realiseert dat het aanstellen van een aanrander een slechte boodschap is aan vrouwelijke medewerkers bij de gemeente. En dat er actief wordt bijgedragen aan het creëren van een ‘onveilige werkomgeving’.

Zo hard als je er in gaat als je Baudets woorden (ongetwijfeld zonder zelf diens essay te hebben gelezen) interpreteert, verdraait en misbruikt voor de verkiezingscampagne, zo stil ben je over de aanstelling van een bewezen aanrander door jouw GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren.

Peter S. werd op 1 april aangesteld. Op 2 mei, toen bekend werd hoe slecht GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren (nota bene oud-directeur van een Blijf van mijn lijf-huis) die hele #MeToo-beweging had begrepen, meldde hij zich ziek.

Het Haagse college zal bij het beantwoorden van de vragen van raadslid Fatima Faïd vast de gelederen wel sluiten. We weten allemaal hoe aanstellingen van naaste medewerkers in de politiek gaan; er is een formeel circuit en een informeel circuit. We mogen slechts hopen dat de burgemeester en de overige wethouders achter gesloten deuren die plaat voor de harses van hun GroenLinks-collega Van Tongeren kapot krijgen en ze toch nog tot het helder inzicht komt dat ze de vrouwenzaak een bar slechte dienst bewees door haar vriendje aan te stellen als voorlichter.

Ik heb eigenlijk maar één verzoek aan jou: spreek je eindelijk eens openlijk uit.

Maak duidelijk dat wat GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren geflikt heeft volstrekt onacceptabel is.

Vol op het orgel over een fucking essay van Thierry Baudet en hooghartig zwijgen over een zich tot clusterfuck ontwikkelde #MeToo-affaire in eigen huis, het wringt nogal.

Gelukkig werkt Fatima Faïd niet mee aan het politieke doofpotcollectief.

Nu weet iedereen weer even waar jij écht staat als het om de positie van kwetsbare vrouwen gaat.

Achter ze.

Met een mes in je hand.

Klaar om te steken…

Groet,

JanD

PS. Zelf ben ik ook maar selectief vrouwvriendelijk, hoor.