Politiek

Mark Harbers: Ik zat fout met cijfers misdrijven asielzoekers, dit wordt mijn laatste debat

21-05-2019 14:03

Staatssecretaris asielzaken Mark Harbers (VVD) verwacht dat hij deze week zal opstappen. Dat heeft hij dinsdag gezegd op een persconferentie. Vorige week werd duidelijk dat in een rapport van het ministerie van Justitie zware misdrijven gepleegd door asielzoekers niet concreet werden benoemd. Er is daar een verkeerde afweging gemaakt, en dat weegt volgens Harbers politiek zwaar.

Telegraaf-verslaggever Valentijn Bartels:

Aan de Tweede Kamer schrijft Harbers over de kwestie:

“Mijn doel is altijd geweest: volledige transparantie. Juist die grotere mate van transparantie was reden voor een nieuwe opzet van de Rapportage Vreemdelingenketen. Van meet af aan was mijn doel om volledige openheid te geven over de gegevens rond alle openbare orde incidenten met asielzoekers. Dat is noodzakelijk want alleen door dat inzicht te bieden kan er draagvlak blijven voor de opvang van vluchtelingen. Hier is het fout gegaan. Door de wijze van rapporteren in top tien vorm, zijn juist de ernstigste incidenten onderbelicht gebleven.

De afgelopen dagen heb ik een reconstructie laten maken van de precieze discussie binnen mijn ministerie. Daaruit is mij gisteravond gebleken dat de nu gebleken tekortkomingen van de rapportage tijdens deze besprekingen wel degelijk zijn gesignaleerd. Op verschillende momenten hebben medewerkers van het ministerie opgemerkt dat de categorisering zoals voorgesteld zou leiden tot vragen en opmerkingen. Die bevindingen hebben echter niet geleid tot aanpassingen in de rapportage. Er is dus op het ministerie onder mijn politieke verantwoordelijkheid een verkeerde afweging gemaakt.”

Lees ook – Tweede Kamer wil graag weten waarom zware misdrijven asielzoekers onder ‘overig’ vallen