Achtergrond

Chris Aalberts – Formeren met FvD: Hoe de ChristenUnie handig gebruik maakt van één tweet van Thierry Baudet

22-05-2019 12:16

Een klein bericht vertelt soms een groot verhaal. Leest u even mee wat De Telegraaf dinsdagavond wist te melden over de Zuid-Hollandse formatie. Er is ‘gedoe’ binnen FvD over de tweet die Thierry Baudet afgelopen vrijdag stuurde. Het gaat over de tweet die direct afkomstig is van de identitaire beweging, met verhalen dat vrouwen worden misbruikt en verkracht, terwijl de daders – migranten – door de open grenzen overal rondlopen. Rutte, Jetten en Klaver weten volgens de video dat dat zo is, hetgeen wordt gecompleteerd met de woorden ‘ich habe es gewusst’.

Wat is er aan de hand? De Zuid-Hollandse fractievoorzitter Rob Roos is niet blij met de tweet van Baudet. Het bericht zit namelijk de coalitieonderhandelingen in zijn provincie in de weg. Een mogelijke coalitiepartner van FvD is over het bericht gevallen. Roos zegt tegen De Telegraaf: ‘De ChristenUnie. Ik zit daar nu mee. We willen serieus meedoen in Zuid-Holland. Ik heb Thierry ook gemeld dat ik er niet blij mee ben. Maar ja, het kwaad is nu al geschied.’

Wat is de context ook alweer? Roos zit in het nauw. Een paar weken geleden werd met veel aplomb een coalitieakkoord voor Zuid-Holland gepresenteerd. FvD presenteerde het als een overwinning, maar het was gebakken lucht. Het was een akkoord van FvD, CDA en VVD, maar die hebben in Zuid-Holland helemaal geen meerderheid. Er moet dus nog zeker een partij bij, maar het aantal mogelijkheden is minimaal. Je kunt uittekenen dat D66, GroenLinks en PvdA geen zin hebben en dat het CDA niet met de PVV wil. Resteert: ChristenUnie-SGP.

Dat snappen de christenpolitici natuurlijk ook wel en dus kunnen ze eisen stellen. En daarom ging het akkoord weer helemaal van tafel, maar daar hoorde u FvD natuurlijk niet over. De formatie begint weer van voren af aan. Niet gek dat ChristenUnie-SGP geen zin heeft om aan te schuiven bij een coalitie die zonder hen alles al heeft bekokstoofd. Maar daar blijft het niet bij. Zonder ChristenUnie-SGP komt er helemaal geen coalitie met FvD. Dan begint Baudet een bericht van de identitaire beweging te verspreiden. Wat nu?

In een gewone partij zou Roos zijn partijleider opbellen om te zeggen dat Baudet zijn fout moet toegeven en dat hij afstand moet nemen van de identitaire beweging. Iedereen doet weleens iets stoms, nietwaar? Baudet zou na zo’n telefoongesprek rondvragen of hij echt een fout heeft gemaakt en dan zouden anderen waarschijnlijk zeggen dat Roos een punt heeft. Dan zou Baudet publiekelijk door het stof gaan en is iedereen alles binnen de kortste keren weer vergeten.

Maar FvD is geen gewone partij. Hier deelt Baudet de lakens uit. Zelfs een partij-oprichter als Henk Otten kan zijn biezen pakken als hij te kritisch is of iets doet wat Baudet niet wil. Robert Baljeu idem dito. Hier kan iedereen met kritiek op Baudet uit de weg worden geruimd. En dus stamelt Roos dat de ChristenUnie moeilijk doet, in plaats van zijn eigen politiek leider aan te spreken. Alsof het raar is dat de ChristenUnie bezwaar maakt en eisen stelt.

Laat me raden: de formatie in Zuid-Holland mislukt want de ChristenUnie wil ongetwijfeld zeker weten dat Roos niets met de identitaire beweging te maken wil hebben. Maar Roos kan geen afstand nemen van die tweet, want dan wordt Baudet boos. Misschien is Baudet dat trouwens al. Zo gaat de veenbrand bij FvD nog wel een tijdje verder.