Politiek Buitenland

Politie München neemt aan Hitler toegeschreven aquarel en boek bij veiling in beslag

22-05-2019 16:28

Het Openbaar Ministerie in München heeft woensdag de inbeslagname gelast van een aan Hitler toegeschreven aquarel en een boek dat uit Hitlers bibliotheek zou stammen. Dat laat Oberstaatsanwältin Anne Leiding aan TPO weten. Beide voorwerpen zouden morgen door het Münchense veilinghuis Hermann Historica geveild worden, met als startprijzen respectievelijk 20.000 en 1500 euro. Volgens het veilinghuis waren beide voorwerpen authentiek. Maar uit onderzoek door TPO is gebleken dat de authenticiteit van beide voorwerpen hoogst twijfelachtig is. Dit is de derde inbeslagname van ‘Hitlers’ bij Duitse veilinghuizen dit jaar. In januari nam de Berlijnse politie drie aan Hitler toegeschreven werken in beslag. In februari volgde een inbeslagname van zesendertig Hitlers te Neurenberg. In alledrie gevallen kwam de politie in actie na TPO-onderzoek.

Lees ook – Dossier Hitlervervalsingen

De aquarel in kwestie lijkt een slechte kopie van een waarschijnlijk authentiek Hitlerwerk, dat zich al vanaf mei 1945 in Italië bevindt en in 1984 tentoongesteld is. Bij die tentoonstelling verscheen ook een kleurencatalogus, met goede kleurenreproducties. De maker van het werk (rechts) dat morgen geveild zou gaan worden heeft helaas niet goed genoeg naar de reproductie in dat boek gekeken: hij vergat een dakpartij(1), een uitsteeksel (2) en maakte kennelijk een fout, die hij met overdadig groen probeerde te maskeren (3).

Bij dit schilderij hing het veilinghuis een totaal ongeloofwaardig verhaal over de herkomst op. De domme fouten van de vervalser en de opmerkingen van het veilinghuis, dat verder als bewijs voor de echtheid alleen eerdere veilingen van soortgelijke vervalsingen opvoerde, wijzen uit dat het werk niet anders dan een vervalsing kan zijn.

Klik hier voor alle details over TPO’s onderzoek naar deze in beslag genomen aquarel.

Het boek dat volgens het veilinghuis zou stammen uit Hitlers bibliotheek doet dat beslist niet. Het is een vrij waardeloos exemplaar van het door nazi-ideoloog Alfred Rosenberg geschreven Der Mythus des 20. Jahrhunderts – een werk waarvan in de jaren 1930-1945 tenminste 878.000 exemplaren gedrukt zijn. Het Hermann Historica-exemplaar, dat in zeer slechte conditie verkeert, is door vervalsers opgewaardeerd met een fantasie ‘Hitler’ ex libris en een al even valse stempelafdruk.

Hitler bezat weliswaar een exemplaar van dit boek, maar dat echte exemplaar bevindt zich vanaf eind jaren zeventig in de John Hay Bibliotheek van de Brown University in Providence (Rhode Island, VS). Dat exemplaar, en hoe het in Amerika belandde, staat uitvoerig beschreven in Timothy W. Rybacks studie Hitler’s Private Library. The books that shaped his life – een boek dat iedereen die handelt in boeken die ooit in Hitlers bezit zouden zijn geweest, geacht wordt te kennen.

Klik hier voor alle details over TPO’s onderzoek naar het in beslag genomen boek.

Dit artikel kunt u gratis lezen dankzij de abonnees van TPO+.  Want dankzij hen kon TPO recent een samenwerkingsverband aangaan met Bart FM Droog in het kader van zijn onderzoek naar valse Hitler-schilderijen. Maak ook dit soort kwaliteitsjournalistiek mogelijk en neem een abonnement op TPO+ en geniet van nog veel meer voordelen.