Binnenland

Eindelijk: NPO schrapt met amusementsprogramma’s, kijkt toch geen hond naar

23-05-2019 10:28

Frans Klein (VARA), directeur video van de NPO, is hét nieuwe gezicht van graaisocialistisch Nederland. ANP KIPPA KOEN VAN WEEL

De NPO schrapt vier amusementsprogramma’s die te weinig jonge kijkers trekken, meldt het main stream print medium NRC Handelsblad. Behalve Een tegen 100 (AVROTROS), het spelprogramma dat om die reden sinds vorige maand bij RTL wordt uitgezonden, stopt de publieke omroep met The Graham Norton Show (BNNVARA), Dynamo Live At The O2 (BNNVARA) en Smaakt naar meer (MAX).

In totaal voldoet bijna de helft van alle amusementsprogramma’s bij de publieke omroep niet aan de eisen van de nieuwe Mediawet. Verandert er niets dan verdwijnen komend jaar nog zeven titels.

Het zijn de eerste zichtbare consequenties van de nieuwe regels die onder voormalig staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) zijn ingevoerd. Dekker wilde een eind maken aan “plat vermaak”. Hij wilde af van programma’s als Ranking the Stars en van Bananasplit. De publieke omroep zou met amusement oneerlijke concurrentie bieden aan de commerciële omroepen, die leven van vermaak.

Anp