Politiek

Exitpoll Europese verkiezingen zoals gemeld door NOS/Ipsos: PvdA wint, VVD en CDA tweede

23-05-2019 21:02

Het Frans Timmermans-effect bestaat. De PvdA wint de Europese verkiezingen in de exitpoll van NOS/Ipsos.

De PvdA heeft bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen behaald. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. De officiƫle uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er twee meer dan vijf jaar geleden. De regeringspartijen VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Voor de VVD betekent dat een zetel winst, voor het CDA juist een zetel verlies.

Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. GroenLinks wint een zetel en komt eveneens op drie. De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP behoudt haar huidige twee zetels.

Grote verliezer is de PVV, die drie van de vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt. D66 wist de kiezer evenmin te overtuigen en halveert van vier naar twee zetels. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over.

50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.