Politiek

Kabinet verdeeld over verschijnsel ‘Spitzenkandidat’ en Frans Timmermans in het bijzonder

24-05-2019 16:44

Het kabinet heeft nog niet besloten wie het zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremier Hugo de Jonge (CDA). Maar mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen ‘dan liggen de bakens anders, maar daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten’. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) herhaalde vrijdag na de ministerraad nog eens dat het kabinet tegenstander is van het verschijnsel Spitzenkandidat. Het is geen garantie voor een topfunctie, zei hij. Blok zei verder niet te willen speculeren over de voordracht van Nederland voor de Europese Commissie. Het kabinet is verdeeld over de ‘topkandidaten’. De VVD is tegen het systeem, het CDA is voor.

Lees ook – Lodewijk Asscher (PvdA) wil dat kabinet Frans Timmermans (PvdA) voordraagt als opvolger Jean-Claude Juncker

Timmermans won volgens exitpolls donderdag de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Zondag wordt pas de uitslag bekend als ook in alle andere lidstaten is gestemd. Timmermans is namens de sociaaldemocraten de kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie.

Premier Mark Rutte zei dat er geen bezwaren zijn tegen Timmermans ‘in enige positie’. Hij is een ‘zeer relevante speler op het Europese toneel’. Maar Rutte wilde niet ingaan op de Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie, omdat dan de kans afneemt dat de ‘beste Nederlander op de zwaarste plek’ komt.

Rutte hoopt dat tijdens de Europese top van 20 en 21 juni al veel meer duidelijk zal worden over de nieuwe Europese Commissie. Daaraan vooraf vindt volgens hem een ‘heel proces’ tussen de politieke fracties in het Europees Parlement en de regeringsleiders plaats. “Het is een beetje een marktplaats met 28 landen.”

ANP