Buitenland

De brutaliteit van de nazi-vervalsingenindustrie: in beslag genomen Hitler-boek alsnog geveild

26-05-2019 16:01

Het logo van Hermann Historica (Screenshot Youtube)

Het omstreden veilinghuis Hermann Historica heeft twee aan Hitler toegeschreven voorwerpen tóch op de veiling aangeboden. Dit terwijl ze eerder deze week door de Beierse autoriteiten voor onderzoek zijn meegenomen, op verdenking van bedrog. Bij de veiling werden projecties van de voorwerpen vertoond. Met geen woord werd over de inbeslagname gesproken. Op lot 4074, volgens het veilinghuis een authentiek Hitlerschilderij, werden geen biedingen uitgebracht, maar lot 4080, een versleten boekwerk dat uit Hitlers bibliotheek zou stammen, werd ‘onder voorbehoud’, op 9500 euro afgehamerd.

Lees ook – Politie München neemt aan Hitler toegeschreven aquarel en boek bij veiling in beslag

Het tóch aanbieden en zelfs verkopen van dit in beslag genomen materiaal is des te vreemder, daar een ander lot, een bierpul in de vorm van een schedel die van SS-Reichsführer Heinrich Himmler zou zijn geweest (maar eerder uit een eigentijdse Amsterdamse toeristenwinkel lijkt te stammen) op het moment suprême werd teruggetrokken – wat alleen mondeling werd meegedeeld; op de veilingsite verscheen alleen ‘passed’ oftewel ‘onverkocht gebleven’.

TPO vroeg eerder deze week het Beierse ministerie van Justitie hoe het nu precies zat, met die veilingen van vermeende naziwaren. Woordvoerder Ulrike Roider deelde ons mee:

“Allereerst wil ik erop wijzen, vrij algemeen en los van elk afzonderlijk geval, dat de verkoop van boeken, schilderijen en andere objecten uit Hitlers nalatenschap of uit de tijd van het nationaalsocialisme niet per se strafbaar is. Volgens het Duitse Wetboek van Strafrecht is het echter verboden propaganda voor of symbolen van ongrondwettelijke organisaties zoals de NSDAP te verspreiden. Dit heeft vooral betrekking op hakenkruizen of verheerlijkende afbeeldingen van Adolf Hitler. Wanneer namaakproducten of imitaties als echt worden verkocht, doen we natuurlijk strafrechtelijk onderzoek, want dan gaat het om fraude. Als er concreet feitelijk bewijs is dat er strafbare feiten zijn gepleegd, kan een Officier van Justitie optreden.”

TPO benaderde ook vrijwel alle Beierse politieke partijen, met de vraag wat hun standpunten zijn met betrekking tot de handel in vermeende naziwaar. Alleen de Beierse sociaaldemocraten en de Groenen antwoordden.

Ino Kohlmann, woordvoerder Bayern SPD:

“We veroordelen dat individuen uit financiële overwegingen nog steeds het nationaalsocialisme verheerlijken. Het is een belediging voor de slachtoffers van het nazi-tijdperk en het moet stoppen. Als wordt bewezen dat de aangeboden objecten vervalsingen zijn, is er sprake van een strafbaar feit. Dan moeten de autoriteiten hoe dan ook optreden.”

Sanne Kurz, parlementariër voor Grüne Bayern:

“Ik ben opgelucht dat de politie snel heeft gehandeld. Dit Münchener veilinghuis is berucht vanwege de militaria en memorabilia. Zaken uit het schemergebied van de legale en illegale handel in Duitsland.

De werken zijn zowel volgens mij als volgens internationale kunsthistorici uit artistiek oogpunt volstrekt irrelevant. Een vervalsing is nog niet het papier waard waarop het geschilderd is, als er geen vermeende handtekening van een – goddank dode – Duitse dictator er op zou staan.

Als vertegenwoordiger van de Groenen in het Beierse parlement denk ik dat we niet genoeg doen om hen die het fascisme huldigen te ontmaskeren. Dit zou op scholen moeten beginnen. Nog steeds bezoeken niet alle scholieren na het basisonderwijs herdenkingsplaatsen. De herdenkingscultuur moet niet iets exclusiefs zijn voor de kinderen van academici of Beierse gymnasiasten!

We hebben dringend een Masterplan voor heel Beieren nodig over hoe om te gaan met ons verleden – iets wat nog steeds niet bestaat. Ook moeten alle slachtoffergroepen van de Holocaust eindelijk erkend worden. De Groenen eisen dat juist nu – en nog steeds is die erkenning er niet. Dat is een schande voor de nabestaanden van de slachtoffers en de overlevenden.”

Wordt vervolgd.

Dit artikel kunt u gratis lezen dankzij de abonnees van TPO+.  Want dankzij hen kon TPO recent een samenwerkingsverband aangaan met Bart FM Droog in het kader van zijn onderzoek naar valse Hitler-schilderijen. Maak ook dit soort kwaliteitsjournalistiek mogelijk en neem een abonnement op TPO+ en geniet van nog veel meer voordelen.