Haagse grabbelton

Theo Hiddema over zijn voorkeursstemmen: ‘Ik moet mij eerst oriënteren op de reis- en verblijfskostenvergoeding’

27-05-2019 18:52

Strafpleiter/Tweede Kamerlid Theo Hiddema kreeg maandag van tien van de elf Forum voor Democratie Statenleden in Zuid-Holland een voorkeursstem als lijstduwer voor de Eerste Kamerverkiezingen. Dat betekent dat de FvD’er theoretisch de Tweede Kamer kan verruilen voor de Eerste. Die overstap zou een geweldige impuls voor de chambre de réflexion betekenen, zowel qua kennis over justitiële onderwerpen als op het gebied van een onberispelijke kledingstijl. Maar is hij dat van plan? Tegen TPO zegt hij maandag telefonisch:

“Ik kom net binnen, heb het nieuws gehoord en moet mij nu eerst oriënteren op de reis- en verblijfskostenvergoeding.”

U begrijpt, een klassiek korzelig-ironisch antwoord van Hiddema met een mooie verwijzing naar De Poezenboot. De Zuid-Hollandse FvD-voorman Rob Roos wil ondertussen niet te veel zeggen over het stemgedrag van zijn fractie. Tegen het ANP:

“We zijn fan van Hiddema. Hij kan de plek in de Eerste Kamer nu niet accepteren, omdat hij al in de Tweede Kamer zit. Maar als hij ooit de Tweede Kamer verlaat, kan hij misschien zijn senaatszetel opeisen. We hebben die plek zeker gesteld.”

Het elfde Statenlid van FvD in Zuid-Holland stemde niet op de eigen partij, maar op de SGP. ”We hadden wat stemmen over. Daar wordt over onderhandeld, zoals elke partij doet. Overal wordt over nagedacht, niks is toeval”, aldus Roos. Hij wil niet zeggen van wie het plan kwam, alleen dat ‘wij niemand hebben benaderd’. Hij wil ook niet zeggen wat FvD terugverlangt in ruil voor de stem voor de SGP. De partijen spreken onder meer met elkaar over het vormen van een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland. ”Wij hebben liever dat de SGP die zetel krijgt dan dat de zetel naar een linkse partij gaat”, aldus Roos.

Volgens Paul Cliteur, die sinds De Val van Henk Otten eerste aanspreekpunt is voor de FvD-Eerste Kamerfractie die volgende maand aantreedt, ligt het ‘niet voor de hand’ dat Hiddema de overstap naar de senaat maakt.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.