Politiek

Deel MH17-nabestaanden boos omdat Maleisië verantwoordelijkheid Rusland in twijfel trekt

01-06-2019 17:05

Nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17 zijn boos over uitspraken van de premier van Maleisië over de fatale vliegramp. De premier trok deze week in Maleisische media de verantwoordelijkheid van Rusland voor de MH17-ramp in twijfel. De Werkgroep Waarheidsvinding MH17 heeft Mahathir Mohammad een brief gestuurd om die verontwaardiging te laten blijken.

Lees ook – Maleisische premier betwijfelt of Rusland BUK-raket lanceerde

Mohammad zei tegen persbureau Bernama de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) te onderschrijven, maar tot het punt dat de raket waarmee MH17 werd neergehaald van Russische makelij was. Of Rusland het projectiel ook heeft afgevuurd betwijfelt hij. “Ik denk niet dat zo’n gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor de lancering van de raket”, aldus Mohammad. “Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?”, vraagt Mohammad over de conclusies van het JIT. “We weten dat de raket van een Russisch type is, maar hij kan ook in Oekraïne zijn gemaakt.”

De werkgroep, die naar eigen zeggen zo’n dertig families van slachtoffers vertegenwoordigt, schrijft dat “bizar en contraproductief” te vinden in de zoektocht naar de waarheid achter “de moord op 298 mensen die zich niet kunnen verdedigen”. De Nederlandse regering heeft intussen ook Maleisië om opheldering gevraagd over recente uitspraken van de premier van dat land. Het ministerie voegde daar aan toe dat “Maleisië zich altijd, zowel bilateraal als in het kader van het JIT, volledig achter de bevindingen” van het onderzoek heeft geschaard.

Het JIT concludeerde eerder dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied in handen van pro-Russische separatisten, met een BUK-raketinstallatie afkomstig uit Rusland, die vervolgens weer is teruggereden naar Rusland.

Lees ook – Kabinet sluit stappen tegen Oekraïne niet uit maar er is geen ‘overtuigend juridisch bewijs’

ANP