Politiek

Donald Trump slaat uitnodiging koning Willem-Alexander af

03-06-2019 13:27

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, denkt dat president Donald Trump niet naar Nederland komt voor de herdenking van de Slag om de Schelde. Hoekstra zei tegen BNR dat Trump de uitnodiging van koning Willem-Alexander afslaat.

Volgens Hoekstra is het gebruikelijk dat hij bij een dergelijke uitnodiging contact heeft met Washington. Dat is nu niet gebeurd, een veeg teken volgens Hoekstra. Bovendien waren de Amerikanen niet betrokken bij de Slag om de Schelde, een belangrijke reden om niet te komen voor de VS.

Koning Willem-Alexander nodigde Trump vorige week uit voor het bezoek.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok hoopte van harte dat Trump ja zou zeggen.

Kunstverzamelaar Bert Kreuk, eigenaar van de Amerikaanse vlag die op 6 juni 1944, tijdens de invasie ofwel D-Day, in Normandiƫ aan land werd gebracht, hoopte dit symbool voor de bevrijding van Europa in Terneuzen aan Trump aan te bieden.

De vlag wapperde destijds op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden. Hij is sinds 2014 in bezit van Kreuk en werd enige tijd geƫxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam.

ANP/TPO