Politiek

Mark Rutte: Ik heb het sms’je van Unilever-topman Paul Polman over de dividendbelasting-kwestie gewist

05-06-2019 16:50

Minister-president Mark Rutte heeft het sms’je dat hij vorig jaar van Unilever CEO Paul Polman kreeg over de dividendbelasting-kwestie van zijn telefoon gewist. Dat blijkt woensdag uit de beantwoording van Kamervragen van SP Kamerlid Ronald van Raak.

Op vrijdag 5 oktober stuurde Polman een sms’je naar premier Rutte dat Unilever het hoofdkantoor toch niet zou verplaatsen naar Nederland, onder druk van de buitenlandse aandeelhouders. Het bleek aanleiding voor het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting toch niet af te schaffen.

Maandblad HP/De Tijd probeerde het sms’je via een wob-procedure te verkrijgen maar het ministerie van Algemene Zaken hulde zich in stilzwijgen, wel liet een hoge ambtenaar van het ministerie doorschemeren dat de sms was verdwenen van de telefoon van de premier.

Daar nam Van Raak geen genoegen mee: waar is dat sms’je gebleven en wat stond er precies in? Vandaag gaf Rutte antwoord:

“Zoals bekend, heeft Unilever mij op 5 oktober 2018 in de ochtend het besluit medegedeeld om de voorstellen tot unificatie van het bedrijf niet te zullen voorleggen aan de Britse algemene aandeelhoudersvergadering later die maand. De communicatie hierover vond plaats per SMS en mondeling per telefoon. Unilever heeft datzelfde  besluit kort daarop diezelfde ochtend publiek gemaakt. Het sms bericht waarop het WOB verzoek betrekking heeft is niet bewaard.”

Van Raak is not amused. In een reactie zegt hij tegen TPO:

“Unilever heeft jarenlang gelobbyd bij Mark Rutte voor afschaffing van de dividendbelasting. Paul Polman heeft de premier per sms een mes in de rug gestoken. Mark Rutte weet vast nog wel wat de tekst van dit sms’je was. Laat hij dat nu dan ook met de Kamer delen.”

Pikant: Mark Rutte heeft mazzel in dezen. De Raad van State besloot in maart dit jaar namelijk dat sms’jes en appjes van bijvoorbeeld ministers en staatssecretarissen vallen onder die Wet openbaarheid van bestuur en op verzoek dus openbaar gemaakt moeten kunnen worden.

Enfin, de affaire lijkt een nieuwe aanvulling op de reeks van het verdwenen bonnetje van de Teevendeal en de fotorolletjes van Srebrenica.

Ronald van Raak – Wie is de baas in Nederland? Een serie over De Bovenbazen, deel 2: Paul Polman