Buitenland

Klimaatdrammer Greta Thunberg krijgt prijs van Amnesty International

07-06-2019 08:04

De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg en de miljoenen scholieren die ze op de been heeft gekregen om te demonstreren voor een beter klimaat, hebben een wereldwijde mensenrechtenprijs gewonnen. De 16-jarige Thunberg krijgt de Ambassadeur van het Gewetenprijs van mensenrechtenorganistatie Amnesty International, waarmee ze zich schaart bij grootheden als Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

Thunberg startte vorig jaar met een wekelijkse scholierenstaking voor het Zweedse parlement om te eisen dat de overheid actie onderneemt voor een beter klimaat. Haar staking is inmiddels een wereldwijd fenomeen, dat zich heeft uitgebreid naar landen als Brazilië, Oeganda en Australië.

De internationale klimaatstaking van scholieren heeft de traditionele patronen van autoriteit omgedraaid en tieners een leidende rol gegeven in de strijd tegen klimaatverandering. “We zijn nederig en geïnspireerd door de vastberadenheid waarmee jonge activisten in de hele wereld ons uitdagen om de werkelijkheid over de klimaatcrisis onder ogen te zien”, zei secretaris-generaal Kumi Naidoo van Amnesty.

ANP