Achtergrond

Aalberts op Zondag – De FvD-jongeren hebben nog niet zoveel van politiek begrepen

09-06-2019 12:09

FvD-jongeren. (Screenshot livestream FvD)

Het regent op Strand Zuid, een horecagelegenheid aan een soort stadsstrand, direct achter de Amsterdamse RAI. Hier congresseert deze zaterdag JFVD, de jongerenorganisatie van FvD. Na het ochtendprogramma zijn er in de middag een aantal sprekers. Er zijn enkele honderden jongeren op afgekomen, duidelijk meer dan bij soortgelijke bijeenkomsten van andere jongerenorganisaties. Congressen zijn meestal in saaie zaaltjes, maar bij JFVD doen ze dat anders: deze bijeenkomst is in een lege ruimte met een bar. Iedereen moet staan en er gaat een hoop bier doorheen.

Journalisten lijken hier helemaal niet aanwezig. Een JFVD-bestuurslid suggereert dat ik de enige ben. Dat is opvallend, want het programma is spraakmakend: Jan te Nijenhuis komt vertellen over de afname van het IQ in de Westerse wereld. Hij is de eerste spreker, maar niet de eerste verrassing: ruim een jaar geleden werd Yernaz Ramautarsing nog afgevoerd als FvD-kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad, maar vandaag is hij helemaal terug. Hij praat de boel aan elkaar. Yernaz grapt dat hij het risico kent van het praten over IQ. Gevat.

‘Het gestegen IQ heeft niets met genen te maken’

Te Nijenhuis geeft een kort hoorcollege. Eerst vertelt hij dat hij heel belangrijk is, veel onderzoek heeft gedaan en veel internationale contacten heeft. Te Nijenhuis wil weten of er SJW’ers in de zaal zijn, want die hebben volgens hem een fobie voor feiten. Het is een vreemde uitspraak van iemand die zich de rest van de tijd presenteert als objectieve wetenschapper. Het verhaal komt erop neer dat het IQ door de tijd heen is gestegen. Dat komt door scholing, voeding en minder inteelt. Het gestegen IQ heeft niets met genen te maken, vertelt Te Nijenhuis.

Momenteel zou het IQ echter dalen. Te Nijenhuis ziet hier ‘duidelijk bewijs’ voor en begint te speculeren over de oorzaken. Volgens hem zijn toxische stoffen de oorzaak in ieder geval niet, maar zou het vele staren naar beeldschermen wel een rol kunnen spelen. Daarnaast doet slecht voorbeeld slecht volgen, weet Te Nijenhuis, die een slecht geschreven lezing van Kajsa Ollongren als bewijs opvoert. De suggestie is dat dit soort lezingen iets bijdragen aan de afname van het IQ. De conclusie van het verhaal: ‘genetische intelligentie fors omlaag’. Applaus.

‘Het idee dat ‘nee’ ‘nee’ is, is volgens hem ‘feministische hysterie’’

Dan komt er een datingcoach. Op licht-agressieve toon legt hij uit dat er veel verbanden bestaan tussen dating en politiek. Zo moet je je in beide gevallen richten op de werkelijkheid en niet op ‘wat fijn zou zijn’. Vluchtelingen integreren slecht: dat is de waarheid, want Somalische vluchtelingen zijn vaak werkloos. We moeten ons focussen op die werkelijkheid en niet op ‘wat fijn zou zijn’, wat kennelijk zoiets betekent als ‘je kop in het zand steken’. We horen tussendoor ook nog even dat Rusland niet de grootste bedreiging van Europa is. De datingcoach weet dat.

Hij gaat nog even verder. Er moet ook weerstand overwonnen worden. Het idee dat ‘nee’ ‘nee’ is, is volgens hem ‘feministische hysterie’. Op dat moment komt SGP Tweede Kamerlid Chris Stoffer binnen, die later deze middag ook iets zal zeggen. Hij is nog net op tijd om te horen dat ‘nee’ ook kan betekenen dat een vrouw haar benen niet heeft geschoren. Vervolgens meldt de datingcoach dat vrouwen anders zijn dan mannen. Baudet heeft daar ooit tegen Quote verstandige dingen over gezegd en de datingcoach gaat dat ‘wetenschappelijk’ onderbouwen. We horen dat de verschillen talloze keren bewezen zijn. Wat er precies wetenschappelijk aan is blijft vaag. Toch applaus.

Het programma is eindeloos: Annabel Nanninga komt over haar ervaringen in de linkse Amsterdamse gemeentepolitiek vertellen en Sietske Bergsma komt met een langdradig maar vooral onnavolgbaar betoog over hoe rechts in Duitsland wordt bestreden. Chris Stoffer zegt ook een en ander en dan komt JFVD-bestuurder Robin de Keijzer vertellen dat ze er al vanaf het allereerste moment bij is geweest en dat de opkomst van FvD laat zien dat je echt impact kunt hebben.

‘Hij heeft ook een oplossing: door ‘discipline’ en ‘overheersingsdrang’ zal de beschaving worden gered van de naderende ondergang’

JFVD-voorzitter annex FvD-beleidsmedewerker Freek Jansen leert ons dat FvD een toren aan het bouwen is en dat deze tot in de hemel zal reiken. Het ‘maatschappelijk lichaam’ is verzwakt en de bevolking is dat volgens hem ook. Freek noemt achtjarige transgenders als voorbeeld. Met de universiteiten, media en kunstenaars is ook van alles mis. Freek weet dat ‘miljoenen mensen’ dit met FvD eens zijn. Hij heeft ook een oplossing: door ‘discipline’ en ‘overheersingsdrang’ zal de beschaving worden gered van de naderende ondergang.

Dan is Theo Hiddema aan de beurt. Hij houdt niet van clubs met gelijkgezinden want hij krijgt liever stevige repliek. Hij vraagt of iemand hem het vuur aan de schenen wil leggen. Baudet roept: ‘Chris Aalberts!’ Hiddema begint over me te praten, vraagt of ik vooraan wil komen staan en doet alsof mijn bezoek stiekem is. Ik reageer er niet op. Hiddema gaat verder en vertelt dat FvD niet vrouwonvriendelijk is en dat ‘boreaal’ geen sinistere betekenis heeft. Hiddema hoopt dat de JFVD’ers zich gaan voortplanten. ‘Chris, doe wat, roep de mensen op!’

Baudet komt het podium oplopen en benadrukt nog eens dat het zo fijn is dat Yernaz terug is. GroenLinks is de meest succesvolle partij van Nederland, horen we, want alle andere partijen voeren continu GroenLinks-beleid uit, bijvoorbeeld bij klimaat, migratie en Europeanisering. GroenLinks heeft een lange mars door de instituties gemaakt en dat moeten JFVD’ers ook gaan doen. De macht ligt namelijk niet alleen in de Tweede Kamer. Grote maatschappelijke verandering komt niet via de politiek. Er moet ‘een ecosysteem’ gebouwd worden. Veel applaus.

Hiddema is inmiddels op me afgelopen om me te begroeten. Hij is alweer weg voordat we een praatje kunnen maken. Een paar jongens doen een vervelende poging met me te discussiëren. Ik loop naar de andere kant van de zaal. Binnen een paar minuten komen er twintig sms-jes binnen: pogingen om in mijn Twitter te komen. Een tijdje later blijkt dat dat ook bij Facebook en mijn website is geprobeerd.

‘Deze middag is misschien een vrijblijvend uitje, de hier verkondigde standpunten zijn dat niet’

Ik vraag een tiental aanwezigen wat ze van het verhaal over IQ vonden. De reacties zijn voorspelbaar: je mag toch gewoon over feiten praten? Ik beaam dat: gelukkig bestaat er vrije meningsuiting. Daarom mogen we ook vragen stellen. De vraag is bijvoorbeeld waarom dit thema juist hier besproken wordt. Het thema IQ wordt geagendeerd door de jongerenorganisatie van een politieke partij. Waarom wil JFVD dit bespreken? Waarom moet hier aandacht voor zijn? Voor ‘boreaal Europa’, ‘nee is niet altijd nee’ en al die andere thema’s geldt precies hetzelfde.

Het grote probleem komt in deze gesprekjes al snel naar boven: allerlei JFVD-leden begrijpen deze vraag helemaal niet. Het ontgaat hen dat als een jongerenorganisatie of een politieke partij iets agendeert, dat iets zegt over de doelen die die organisatie nastreeft, ook als de partij vaag doet over wat ze concreet wil. Het ontgaat de leden dat als ze zich bij zo’n club aansluiten en klappen voor sprekers die dubieuze uitspraken doen, ze met die uitspraken worden geassocieerd en er vervolgens op worden aangesproken. Deze middag is misschien een vrijblijvend uitje, de hier verkondigde standpunten zijn dat niet.

Je zou bijna zeggen: bij een politieke jongerenorganisatie zouden deze jongeren veel kunnen leren.