Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lodewijk Asscher

09-06-2019 09:01

Vaderdag 2019

Meneer Asscher,

Forum voor Democratie wil als grootste fractie de voorzitter van de Eerste Kamer leveren: Toine Beukering.

Beukering diende veertig jaar als militair ons land, laatstelijk als brigadegeneraal, en legde gisteren in een interview in De Telegraaf uit wat hem gemotiveerd had tot die keuze.

Letterlijk ging het interview zo:

“Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.”

Wat bedoelt u met makke lammetjes?

„Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren.”

Het Joodse volk is als makke lammetjes naar de gaskamer gegaan?

„Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan.”

Nou ja, ’makke lammetjes’ impliceert toch iets anders?

„Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd.”

Aha, daar was-ie!

De stok om de hond te slaan.

In Leeuwarden greep u gisteravond meteen uw kans: “Ik vind het een ontzettende zak. Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.”

Niet kijken naar de context, niet kijken naar de nuance, maar volop meegaan in het ‘frame’ dat een prominente FvD’er ‘de Joden’ ‘een laf volk’ noemt.

U.

Als het niet zo in- en intreurig was, zou je er bijna om in lachen uitbarsten.

Want natuurlijk waren er in de Tweede Wereldoorlog naast zich verzettende Joden in Nederland ook Joden die gewoon deden wat hen werd opgedragen.

Dat kwam omdat de Duitsers het bestuur over de Joodse gemeenschap op 13 februari 1941 hadden overgedragen aan de Joodsche Raad. Via die Raad gaven de Duitsers bevelen aan de Joodse gemeenschap. De Joodsche Raad bestond uit (voorheen) respectabele Joden (die dachten invloed te kunnen uitoefenen op de Duitsers). Dus was het vrij logisch dat de Joodse gemeenschap luisterde naar de opdrachten van de Joodsche Raad. Eén daarvan: lever je wapens in.

Enfin, u kent de geschiedenis beter dan ik.

Want de oprichter en eerste voorzitter van de Joodsche Raad was de toenmalige voorzitter van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlische Hoofdsynagoge.

Zijn naam: Abraham Asscher.

Uw overgrootvader.

Naar uw overgrootvader luisterde een deel van de Joodse gemeenschap wel.

Met de kennis van nu weten we: dat hadden ze beter niet kunnen doen…

U bent uw overgrootvader niet.

Maar nu uw eigen familie -ongetwijfeld toentertijd met de beste bedoelingen- met de nazi’s heeft samengewerkt, geeft het niet echt pas om hoog van de toren te blazen over een man die veertig jaar het land diende als militair.

Doet allemaal niets af aan het feit dat die lui van Forum voor Democratie hun woorden nóg zorgvuldiger moeten kiezen, omdat in de gezamenlijke jacht van politiek en mainstream media op die partij nu eenmaal geen middel onbenut wordt gelaten.

Groet,

JanD

PS. Zat u niet als  vice-premier in het kabinet toen het Openbaar Ministerie vanuit de coalitie opdracht kreeg om Geert Wilders te vervolgen? Kunt u daar eens op reflecteren bij uw volgende spreekbeurt?