Binnenland

Breek: Nederland begonnen met terughalen kinderen IS-terroristen

10-06-2019 10:57

Twee Nederlandse weeskinderen zijn zondag in Ain Issa in het noorden van Syrië overgedragen aan een Nederlandse regeringsdelegatie, meldt persbureau AFP. Ook twaalf Franse kinderen uit families die vochten voor terreurorganisatie IS werden door de Koerdische autoriteiten overhandigd aan vertegenwoordigers van de Franse regering.

De kinderen zaten in vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven.

Ook de vertegenwoordiger van de zelfstandige regio van Noord- en Oost-Syrië, Abdulkarim Omar, meldde dat “op verzoek van de Nederlandse regering” twee wezen uit IS-gezinnen zondag waren overgedragen aan een delegatie van het Nederlandse ministerie van Buitzenlandse Zaken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de overdracht maandagochtend nog niet bevestigen.

Begin dit jaar zei Nederland te onderzoeken of het mogelijk is om een aantal vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Premier Mark Rutte benadrukte toen dat er geen Nederlanders naar Noord-Syrië gaan om de vrouwen en hun kinderen op te halen.

Meer dan honderd Nederlanders zitten vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en in gevangenissen daar. Volgens cijfers van begin mei van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat het om 55 volwassen Syrië-gangers en 85 kinderen.

ANP