Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan ‘een Amsterdammer’

13-06-2019 09:01

Zomer 2019 - Zomer Vieren

Beste ‘een Amsterdammer’,

Ja, zo noemde de politie je.

De man die de politie had aangehouden nadat hij op Eerste Paasdag de 1.50 lange 68-jarige arts Rinia Chitanie dusdanig gruwelijk in elkaar had gebeukt en getrapt dat ze in coma raakte en door haar eigen familie niet meer werd herkend, was ‘een Amsterdammer’.

‘Een Amsterdammer’ die het vrouwtje naar eigen zeggen ook verkrachtte en die nu ook de dood van een onschuldige persoon op zijn geweten heeft, want onlangs besloot de familie in overleg met haar artsen dat de behandeling vanwege de uitzichtloosheid moest worden beëindigd en overleed ze.

Pas maanden later werd ‘een Amsterdammer’ nader ingekleurd.

Omdat ooggetuigen De Telegraaf informeerden.

Je bleek een ‘mokkakleurige’ Amsterdammer.

Je sprak ‘gebrekkig Engels’.

Toen moest het Openbaar Ministerie wel toegeven dat ‘een Amsterdammer’ eigenlijk ‘een statushouder’ is.

Iemand die dus op grond van het Vluchtelingenverdrag zorg, huisvesting en geld krijgt dat wordt/werd opgebracht door mensen als de Surinaamse arts Rina Chitanie.

Er rest jou en de griezel die je gaat verdedigen nu maar twee taken: downplayen van de beestachtige mishandeling en de bekentenis over verkrachting intrekken.

Met het eerste is je advocaat al begonnen: je zou in een psychose hebben verkeerd toen je dat weerloze vrouwtje tot moes sloeg en verkrachtte.

Het tweede zal ook wel lukken. Zelfs Jos Brech gaat wellicht wegkomen met achttien DNA-sporen op het lichaam van Nicky Verstappen.

En dan is de hamvraag: welke rechters tref je?

De vluchtelingenstatus kan worden ingetrokken als je bij onherroepelijk rechterlijk vonnis wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf waarbij het onvoorwaardelijke deel minimaal 24 maanden betreft.

Als sprake was van een psychose waarvan herhaling met een pilletje tegen die tijd goed te voorkomen is, moet dat bij een beetje knuffelaar in toga te doen zijn.

Trouwens: als je langer dan 24 maanden moet brommen, dan zet de IND je toch niet uit. Te veel gedoe.

En daarna?

Daarna sluit je je aan bij We Are Here.

Dat zijn weliswaar uitgeprocedeerde asielzoekers zónder status die terug naar hun eigen land zouden moeten, maar zo gaat het gemeentebestuur van Amsterdam niet met deze ‘Amsterdammers’ om.

En als dat op formele problemen stuit omdat die ‘racisten’ van Forum voor Democratie weer gaan lopen miepen?

Ach, met een beetje mazzel ontfermt GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink zich dan hoogspersoonlijk over je en zorgt-ie dat je in één van de 24-uurs opvangen voor deze We Are Here-criminelen een baantje als klusjesman-met-bedrijfswoning krijgt. Je spreekt als ‘Amterdammer’ immers de taal van een deel van de andere bewoners. En je bent handig met je handen. En voeten.

Die opvang in de oude brandweerkazerne tegenover winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert is dan misschien wat voor jou.

Heb je als je ’s ochtends opstaat zo ongeveer uitzicht op de plek waar je op Eerste Paasdag dat oude vrouwtje op gruwelijke wijze aan haar eind hielp.

En dan is de cirkel rond, stemmen al die extreemlinkse wappies in Amsterdam weer op GroenLinks en leef je nog lang en gelukkig.

Jij wel.

Helaas.

Groet,

JanD