Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frans Weisglas

15-06-2019 09:01

Zomerlezen juni 2019

Heer Weisglas,

Die helpdesk van de VVD waar leden terecht kunnen met integriteitsvraagstukken staat ook open voor bejaarden, hè?

Ik zeg dat omdat ik bij misstanden in de maatschappij iets te vaak uw naam tegenkom.

Laatst natuurlijk bij ProDemos.

Die club, die zichzelf het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ noemt, had een affaire rond seksueel misbruik onder de pet gehouden. De leidinggevende die zijn positie misbruikte om mannen in de bezemkast te krijgen, werd weliswaar ontslagen, maar ProDemos deed er alles aan de kwestie binnenskamers te houden en deed geen aangifte.

En wie is voorzitter van de Raad van Advies van ProDemos?

VVD-coryfee Frans Weisglas!

Gisteren bij die kwestie rond twee IS-kinderen die door de Kinderbescherming bij hun met IS sympathiserende grootouders zijn ondergebracht tot hun moeder haar strafje er op heeft zitten, stuitte ik wéér op uw naam.

Even voor de goede orde: u heeft ze niet hoogstpersoonlijk opgehaald uit het kalifaat. Dat is het werk van uw VVD-partijgenoot Stef Blok. U heeft ze ook niet zelf ondergebracht bij die IS-opa. Dat is het werk van de (overbelaste!) Kinderbescherming, die valt onder uw VVD-partijgenoot Sander Dekker.

Wat dan, vraagt u zich misschien af?

Nou, de aller-, aller-, allerdomste uitspraak over waarom het misschien wel helemaal prima is dat kalifaatkids worden onderbracht bij jihadopa’s kwam van een psychotherapeut van Arq Nationaal Psychotrauma Centrum.

En wel deze: “Als de ouder competent is en het kind voelt zich er veilig, kun je een kind daar toch plaatsen. Want waar beginnen en eindigen foute en goede ideeën? Ook een jihadistische moeder kan een goede moeder zijn.”

Hitler hield ook van honden.

Wat een ongelooflijk naïeve én gevaarlijke gek ben je dan, als je weigert te erkennen dat er op het gebied van foute en goede ideeën juist wél een strikte grens te trekken is.

Arq Nationaal Psychotrauma Centrum dus. Een naam om in de gaten te houden, want deze psychotherapeut werkt naar eigen zeggen dus met kinderen van IS-terroristen.

En wie is voorzitter van de Raad van Toezicht van Arq Nationaal Psychotrauma Centrum?

Ja hoor, VVD-coryfee Frans Weisglas!

Dus bij ‘uw’ ene organisatie wordt onder uw adviserend oog een misbruikzaak in de doofpot gestopt. En bij ‘uw’ andere organisatie wordt onder uw toezicht door een of ander geitenwollensokkentype góedgepraat dat kalifaatkids bij opa’s met jihadsympathieën worden ondergebracht.

Als ik uw persoonlijke Raad van Advies was, heer Weisglas, zou ik u voortaan bij elk baantje waarvoor u wordt gevraagd toch eerst even met de VVD-helpdesk laten bellen. En als ik uw Raad van Toezicht was, schópte ik u er naartoe.

Want anders wordt het: waar het stinkt, is Frans Weisglas.

En dat zou pijnlijk zijn.

Groet,

JanD

UPDATE En welke functie ontbreekt op het CV op de eigen website van de VVD-coryfee? Probeert u zelfs uw slecht uitpakkende nevenfuncties onder de pet te houden, heer Weisglas?