Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

16-06-2019 09:01

Zomer 2019 - Zomer Vieren

Lieve Femke,

Ik las dat je tijdens je eerste ‘Nacht van de Vluchteling’ halverwege even stopte, een glas wijn nam en nooit meer opstond om de wandeling af te maken.

Ik vroeg me, toen ik je gisteren hoorde over de ‘Amsterdammer’ die Rinia Chitanie verkrachtte en tot moes sloeg, meteen af of je dat bij je studie criminologie ook gedaan had.

Want het lijkt mij niet dat je daar leert dat het kappen van drie struiken en het plaatsen van twee extra straatlantaarns de verkrachter uit de verkrachter en de weerloze vrouwtjes-slager uit de weerloze vrouwtjes-slager haalt.

En dat is wel hoe jij nu probeert de boel in Buitenveldert te sussen.

En door meteen met die pedante vinger van je naar Annabel Nanninga te wijzen natuurlijk. Die wáágt het om, uitgerekend in het weekend dat de tiende ‘Nacht van de Vluchteling’ wordt gewandeld, het op te nemen voor de mensen die in dat deel van de stad van hun eigen geld een huis huren of hebben gekocht.

Nanninga wil namelijk dat het gratis hotel voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de voormalige brandweerkazerne vlakbij de plek waar Rinia Chitanie werd toegetakeld er niet komt.

Jij zegt: “Ik heb begrepen dat Forum voor Democratie en de VVD deze twee kwesties met elkaar willen verbinden. Ik moet zeggen dat ik dat moeizaam vind.”

En je meldt dat die opvang de veiligheid juist ten góede komt, omdat die illegalen anders over straat zouden zwerven. “Wethouder Groot Wassink probeert door opvang te bieden toch enige structuur en veiligheid te bieden.”

Aan dat laffe illegalentuig, ja.

Gratis bed, gratis eten, gratis geld; dan worden deze criminelen (want dat zijn uitgeprocedeerden die blijven) opeens modelburgers.

En mocht er onverhoopt zo’n ‘We Are Here’-type uit de brandweerkazerne een oud vrouwtje verkrachten en tot moes slaan, dan kan wethouder Groot Wassink het, ingefluisterd door een advocaat, altijd nog op “vermoedelijk een psychose” gooien. En jij nog drie bosjes weghalen en twee straatlantaarns extra plaatsen “voor de mensen in Buitenveldert, die echt verschrikkelijk geschrokken zijn”.

En daarna?

Jullie drinken een glas, jullie doen een plas en alles blijft zoals het was.

Groet,

JanD

PS. Weet je waar ze ook struiken hebben weggehaald?