Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA nog maar 2 zetels achter op Forum

16-06-2019 09:44

Kort na de Provinciale Statenverkiezingen stond FVD bij onze peiling 13 zetels voor op de PvdA. Dat verschil is sindsdien geleidelijk gedaald en is nu nog maar 2 zetels (FVD -1 naar 21 en PvdA +1 naar 19).

De SP daalt inmiddels naar 7 zetels, de laagste score sinds voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 (toen haalde de SP 9 zetels). Deze ontwikkelingen zorgen er wel voor dat de VVD weer ruim op kop staat (6 zetels voor op FVD en 8 voor op PvdA).

De grote vraag bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zal zijn welke partij boven komt drijven voor de tweestrijd met de VVD. FVD, PvdA of toch CDA?

Ook is er onderzoek gedaan naar de reactie van de Nederlanders op het proces tegen Geert Wilders. (pdf) De uitkomsten van het onderzoek zijn vrijwel identiek aan die rond het proces bij het gerechtshof eind 2016. 45% vindt het terecht dat hij voor de rechter staat. 54% vindt het een politiek proces.

51 procent denkt dat Minister Opstelten zich bemoeit heeft met het besluit Wilders te vervolgen. 39 procent is voor het houden van een Parlementaire EnquĂȘte.