Politiek

Maurice de Hond: ‘Deense aanpak’ immigratie en integratie kan PvdA winst opleveren

16-06-2019 10:15

De overwinning van de PvdA bij de Nederlandse Europese Parlementsverkiezingen en de uitslag van de Deense parlementsverkiezingen doen een interessante vraag rijzen: Leidt een vergelijkbare strategie van de PvdA als die van haar Deense zusterpartij, tot een vergelijkbaar resultaat als bij de laatste verkiezingen in Denemarken?

Het antwoord is: 57 procent van alle Nederlanders vindt dat, en onder de PvdA-kiezers is dat 55 procent. De meeste weerstand tegen zo’n strategie zit bij de D66- en GroenLinks-kiezers. PVV-, FVD- en 50PLUS kiezers zouden het in grote mate toejuichen.

In welke mate kiezers die zeggen dat de kans wordt vergroot dat er op die partij wordt gestemd of verkleint, ook echt tot een bepaald stemgedrag zal leiden is -zeker op dit moment- niet te bepalen.

We zien wel:

  • Een dergelijke strategie van de PvdA zorgt voor verlies van de PvdA in de richting van GroenLinks en D66. Ook zal de PvdA voor de huidige GroenLinks- en D66-kiezers minder aantrekkelijk zijn om op te stemmen.
  • Een dergelijke strategie van de PvdA zorgt wel voor winst van de PvdA op de overige partijen, met name die rechts van de PvdA op het politieke spectrum. Zo zal de partij ook aantrekkelijker worden voor circa 15 procent van de huidige kiezers van FVD en PVV.

Dit laat zien (PDF) dat een duidelijk strenger beleid t.a.v. immigratie en integratie van de PvdA per saldo de PvdA winst kan opleveren en de linkse partijen kan doen groeien, zoals het ook in Denemarken is gebeurd.