Politiek

Mark Rutte: Rusland moet volledig meewerken aan onderzoek naar neerhalen MH17

19-06-2019 15:24

Rusland moet volledige medewerking verlenen aan het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17, zegt premier Mark Rutte. Met het besluit om vier verdachten aan te klagen voor deze gebeurtenis wordt de druk volgens hem verder opgevoerd.

Lees ook – Politiek Den Haag van links tot rechts: Het net rond Rusland sluit zich 

De Nederlandse ambassade in Moskou heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie de Russische autoriteiten opnieuw aangespoord om mee te werken met het onderzoek. Rutte zei met de Russische president Vladimir Poetin te willen bellen “als het dienstig is aan het onderzoek”.

Het was volgens hem een belangrijke dag voor de nabestaanden. “Stap voor stap gaan we de waarheid boven krijgen”. Hij zei pas tevreden te zijn als de daders voor de rechtbank staan en zijn veroordeeld. Er moet volgens hem nog veel werk worden verzet voordat het zover is.

Lees ook – Drie Russen en één Oekraïner verdacht van neerhalen MH17

Rutte zei verder “enorm respect” te hebben voor het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) waarin Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne samenwerken. Maleisië staat volledig achter het JIT, verklaarde Rutte. De premier van Maleisië trok onlangs in lokale media de verantwoordelijkheid van Rusland voor de MH17-ramp in twijfel.

ANP