Binnenland

RTL eist alle documenten over beslissing vervolging Wilders op

19-06-2019 10:38

RTL Nieuws heeft voor de rechter alle documenten opgeëist die het ministerie van Justitie heeft over de beslissing om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak’ uit 2014. Het ministerie heeft geweigerd het ambtsbericht openbaar te maken waaruit zou blijken dat toenmalige minister Ivo Opstelten was geïnformeerd over de vervolging en stelt dat er geen andere documenten zijn.

RTL betwijfelt dat en deed een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Het ministerie wees dat af en RTL stapte daarop naar de rechter. De rechtbank in Utrecht heeft wel beschikking over het betwiste ambtsbericht, maar had dat voor de zitting woensdagochtend nog niet gelezen, om te voorkomen dat hij zich zou verspreken. De inhoud weegt wel mee in de beslissing over het Wob-verzoek.

Vorige week bleek uit uitspraken van de huidige minister Ferd Grapperhaus dat er zeker nog een tweede overleg tussen Opstelten en het Openbaar Ministerie is geweest over de vervolging.

RTL vermoedt dat er sprake was van beïnvloeding van het OM-besluit om Wilders te vervolgen. “Als er ook maar een zweem is dat de trias politica wordt overschreden, weegt dat heel zwaar, dat is het fundament van onze rechtsstaat”, zo verwees de advocaat van RTL naar de onafhankelijkheid van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten.

De landsadvocaat stelt dat er niets gevonden kan worden als er niets is. “De minister onthoudt zich van bemoeienis met individuele zaken. Dat het Wob-verzoek geen bevestiging oplevert van een vooronderstelling van RTL, is geen bewijs dat er informatie wordt achtergehouden.”

Volgens de RTL-advocaat is de rechtszaak over het Wob-verzoek “het derde schaakbord in dit spel”. “Er is de strafzaak waar niet alle documenten opduiken, de Tweede Kamer waar niet alle vragen worden beantwoord en dit is het derde forum, waarin geprobeerd wordt de waarheid boven tafel te krijgen.”

Volgende week wordt de hogerberoepszaak tegen Wilders hervat, maar de rechtbank gaf al aan dat er voor die tijd nog geen uitspraak kan worden gedaan. Die volgt binnen zes weken.

ANP