Buitenland

EU-baantjescarrousel loopt vast: geen topfuncties benoemd

21-06-2019 09:46

De invulling van de Europese topfuncties die later dit jaar vrijkomen, blijft vooralsnog onduidelijk. De 28 regeringsleiders wisten donderdagnacht na vier uur overleg geen knopen door te hakken. Zondag 30 juni volgt in Brussel een volgende ronde. “We zijn niets opgeschoten”, aldus premier Rutte. “Het is vreselijk ingewikkeld.”

De Europese Raad moet opvolgers voordragen voor buitenlandchef Mogherini en voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank. Ook de opvolging van EU-president Tusk moet worden geregeld.

De meeste aandacht gaat echter uit naar het vinden van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement wil dat het een ‘topkandidaat’ uit eigen gelederen wordt. De Duitser Manfred Weber van de christendemocratische EVP krijgt echter geen steun van de sociaaldemocraten en liberalen. Zij houden vast aan hun eigen kandidaten, respectievelijk de EU-commissarissen Margrethe Vestager en Frans Timmermans, waardoor er voor niemand voldoende steun is.

“Voor geen enkele kandidaat was een meerderheid”, zei Tusk. “De Europese Raad is het erover eens dat er een pakket moet komen dat de diversiteit in de EU weerspiegelt.” Hij gaat de komende week verder overleggen met de regeringsleiders en het parlement.

Volgens huidig commissievoorzitter Juncker is er geen zekerheid dat er op 30 juni wel een akkoord is. “Maar het moet gebeuren. Ik stel met enig amusement vast dat het niet eenvoudig is mij te vervangen.”

“Het is afwachten of het de volgende keer gaat lukken”, zei Rutte terwijl hij de vertrekkende Juncker een kus gaf. “We zijn de mijnen aan het weghalen.” Ook hij gaf aan dat er nu voor geen van de drie leidende kandidaten een meerderheid is. Frans Timmermans maakt wel nog altijd een kans, zei hij. “En als we er volgende week niet uitkomen, dan gaan we weer verder zoeken. In Nederland doen we er zeven maanden over, dus ik vind het niet zo’n ramp. Maar het kost zoveel tijd. Uiteindelijk moet het lukken, we kunnen Juncker dit niet zijn hele leven laten doen.”

ANP