Binnenland

Alarmnummer 112 uren niet bereikbaar

24-06-2019 16:22

ANP XTRA MARTIJN BEEKMAN

Het alarmnummer 112 was maandag in grote delen van het land urenlang niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende gevallen kampte met een storing. Aanleiding was een storing bij KPN. Hulpdiensten moesten improviseren om toch bereikbaar te zijn. Ze gebruikten onder meer WhatsApp, Messenger en Twitter. Bovendien werden agenten, ambulances en brandweerauto’s de straat op gestuurd, zodat mensen bij hen alarm zouden kunnen slaan. Ook werd een NL-Alert verstuurd met daarin een telefoonnummer van De Telegraaf. De gebeurtenissen leest u hieronder terug.

Update – Politie: 112 komt weer langzaam op gang. KPN zei eerder dat alarmnummer ‘weer volledig bereikbaar’ zou zijn

Update – De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. De oorzaak is nog niet bekend.

Update – Overheid verstuurt NL-Alert met WhatsApp nummer van Telegraaf

NL-Alert heeft inmiddels een correctie verstuurd.

Update – Ferd Grapperhaus: ‘Hou nationale én regionale media in de gaten’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat in “direct persoonlijk contact” met de directie van KPN over de storing die onder meer noodnummer 112 heeft getroffen. Volgens de minister wordt er “met man en macht gewerkt” aan een oplossing.

Grapperhaus roept op zo nodig een van de alternatieve telefoonnummers te gebruiken of naar het dichtstbijzijnde politiebureau, brandweerkazerne of ziekenhuis te gaan. En “hou ook de nationale én regionale media in de gaten”.

Update – Overheid verstuurt NL-Alert, iedereen belt politie, politie boos

Omdat 112 niet bereikbaar is, heeft de overheid een NL-Alert verstuurd. Daarin staat het alternatieve telefoonnummer 088 6628240, voor mensen die met spoed de meldkamer willen bereiken. Toen gebeurde dit:

Update – KPN weet nog niet hoelang het duurt om de grote telefoonstoring te verhelpen. “Een eindtijd kunnen we nog niet geven. We werken met man en macht aan een oplossing en we vinden het heel vervelend voor klanten”, laat de provider weten.

Update – Altijd spannend wie als eerste Kamervragen stelt: Chris van Dam (CDA) wint.

Update – Landelijke Eenheid: “We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.”

Update – Politie deelt alternatieve nummers

Update – De politie roept op naar openbare gebouwen te gaan als burger hulp nodig heeft. Brandweerkazernes worden bemand en meerdere korpsen sturen extra agenten de straat op.

Update – Door de landelijke storing is het niet alleen moeilijk voor burgers om de politie te bereiken, agenten zelf hebben ook moeite om elkaar te pakken te krijgen. “Soms lukt het wel en soms niet, niet iedereen is altijd bereikbaar. Het is niet optimaal”, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid tegen het ANP.

Dit bericht wordt aangevuld