Politiek

Peilingwatch – PvdA blijft groeien door winst bij Europese verkiezingen

25-06-2019 13:55

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher tijdens de exitpoll van de Europese Parlementsverkiezingen. ANP KOEN VAN WEEL

In de maand na de Europese verkiezingen stijgt de PvdA drie zetels. Dat blijkt uit De Peiling van EenVandaag en Ipsos. De lichte groei van de afgelopen maanden zet daarmee door. De PvdA noteert nu veertien zetels. In januari van dit jaar stond de partij nog op negen zetels. De grootste factor is de winst van de partij bij de Europese verkiezingen. De helft (49 procent) van de PvdA-kiezers die enkele maanden geleden nog op een andere partij zouden stemmen, geeft aan dat die winst een rol speelt bij hun overstap.

De PvdA wint vooral kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op de SP of op D66 stemden. Ook GroenLinks levert kiezers. Sommige mensen die in 2017 niet gingen stemmen, geven aan nu voor de PvdA te kiezen. Ook zien kiezers dat de partij op landelijk niveau aan invloed wint. In de Eerste Kamer kan de PvdA de coalitie sinds kort aan een meerderheid helpen en dat is reden voor mensen om van partij te wisselen.

De VVD blijft met 31 zetels (+2) ruim de grootste partij. Op afstand volgt FVD (21, -1). Het CDA (13) en D66 (11) verliezen elk twee zetels. Vlak voor het zomerreces blijft de rest van de partijen min of meer stabiel.