Politiek

VN-rapporteur over gesprek koningin Máxima met Saoedische kroonprins: ‘Zwijgen is medeplichtigheid’

29-06-2019 16:43

Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman, Argentina's President Mauricio Macri, Queen Maxima of the Netherlands, Advisory to the President Ivanka Trump and US President Donald Trump attend an event on women's empowerment during the G20 Summit in Osaka on June 29, 2019. Brendan Smialowski / AFP

De kritiek zwelt aan op de ontmoeting die koningin Máxima had met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De VN-rapporteur die de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt Máxima van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. “Dat is meer dan teleurstellend’’, zegt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard, tegen het AD.

Vorstin onder vuur – D66 ontstemd over ontmoeting Máxima en omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

De koningin sprak de omstreden prins gisteren tijdens de G20-top in Japan. Het gesprek ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten.

De moord op de Saoedische journalist Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.