Cubaanse bannelingen maken bezwaar tegen standbeeld massamoordenaar Che Guevara in Utrecht

02-07-2019 23:30

Standbeeld van Che Guevara in Utrecht. (Screenshot AD.nl))

Cubaanse vluchtelingen in Nederland hebben de gemeente Utrecht, naar nu bekend, verzocht het controversiële standbeeld van Che Guevara op de Croeselaan weg te halen. Dat meldt het AD.

Lees ook – PVV 030 wil standbeeld moordende, homofobe, communistische terrorist Che Guevara exit

In een brief aan de gemeenteraad van begin april schrijft voorzitter van het Comité ter ondersteuning aan Cuba Decide in Nederland, Victor M. Dueñas, dat ‘het beeld eer betuigt aan een personage dat tegen alles is wat Nederland bedoelt en verdedigt, zoals menselijke vrijheid en democratie’.

Het comité wijst er verder op dat Che Guevara, één van de leidende figuren van de communistische revolutie in Cuba, onder meer deelnam in het begin van de jaren ‘60 van de vorige eeuw aan de oprichting van concentratiekampen, die bekendstaan als UMAP (Military Units to Aid Production), waar duizenden homoseksuelen, religieuzen, christenen en Jehovah’s getuigen zijn omgebracht. “Che is het beeld van een ideologie en een cultuur, die in Cuba in zestig jaar bijna 10.000 doden en bijna vier miljoen ontheemden hebben veroorzaakt.”