Politiek

Politieke crisis in Zaanstad na alcoholmisbruik twee VVD-wethouders

02-07-2019 12:45

De politiek in Zaanstad is in een crisis gestort nadat meerdere VVD’ers uit de school hebben geklapt over het gedrag van twee eigen wethouders. Zo zou Gerard Ram (Economische Zaken en Onderwijs) meerdere malen dronken achter het stuur hebben gezeten en zich ernstig hebben misdragen. Hij is inmiddels, net als een collega-wethouder van de VVD, afgetreden.

Dat meldt De Telegraaf op basis van documenten die naar de krant zijn gelekt. Daarin wordt een onthutsend beeld geschetst van het gedrag van wethouders Ram en Krieger (Financiën, Ruimtelijke Ontwikkeling En Milieu). Vooral die eerste krijgt er in de interne partijcorrespondentie ongenadig van langs.

Zo wordt gemeld dat Ram geregeld te diep in het glaasje kijkt en dan doodleuk achter het stuur van zijn auto kruipt. Tijdens een etentje dronk de wethouder, zo blijkt uit de interne correspondentie, ’veel bier en sterke drank’, waarna hij tegen het dringende advies van andere aanwezigen weigerde een taxi te bestellen.

Omdat de VVD de twee ondertekenaars van de interne brief, ex-fractievoorzitter Marianne de Boer en Simone van Otterloo, uit de fractie heeft gezet, is er geen meerderheid meer.